BRITANSKI UDAR NA PUTINA! Ovo su prve sankcije, Boris Džonson besni: Rusija je necivilizovana država, sve znamo - SPREMA NEVIĐENU INVAZIJU NA UKRAJINU!

Autor: Republika

Svet

22.02.2022

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski premijer Boris Džonson je zapretio i dodatnim udarom, iako sankcijama nije obuhvatio tri ključne ruske banke.

BRITANSKI UDAR NA PUTINA! Ovo su prve sankcije, Boris Džonson besni: Rusija je necivilizovana država, sve znamo - SPREMA NEVIĐENU INVAZIJU NA UKRAJINU!

Foto: Youtube/ nzherald.co.nz, Tnajug/AP

Boris Džonson pozvao na još drastičnije mere protiv Putina

Britanija na čijem je čelu premijer Boris Džonson među prvim je zemljama koja je već danas uvela sankcije Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu nakon što je on u ponedeljak potpisao dekret o priznanju Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike na istoku Ukrajine. 

Sankcije obuhvataju pet ruskih banaka i tri pojedinca, uključujući Genadija Timčenka, bliskog ruskom predsedniku Putinu.

Britanski premijer Boris Džonson je rekao da se Rusija kreće prema "statusu države koja se ne služi standardima civilizovanog sveta“ i da se planeta sada mora pripremiti za narednu fazu Putinovog plana.

- Kremlj priprema teren za invaziju Ukrajine većeg opsega - istakao je Džonson. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Prvi na udaru, ruski oligarh Genadi Timčenko  

Britanija je, takođe, zapretila da će blokirati pristup ruskih kompanija američkom dolaru i britanskoj funti, sprečiti Ruse da prikupljaju kapital u Londonu i otkriti ono što je Džonson nazvao "babuškom" vlasništva nekretnina i kompanija.

- Biće sankcionisano pet banaka - Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank i Black Sea Bank, uz trojicu pojedinaca - Timčenka, Igora Rotenberga i Borisa Rotenberga - otkrio je Džonson pred parlamentom svoje zemlje i istakao kako je u pitanju samo prva tranša udara.  

Republika

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson pred parlamentom otkrio mere protiv Rusije

- Ovo je samo deo onoga što smo spremni da preduzmemo. Bilo kakva imovina koju imaju u Britaniji biće zamrznuta, a pojedincima koji su povezani s njom biće zabranjeno da uđu u našu državu - kazao je britanski premijer.

Deo britanskih poslanika tražilo je od Džonsona da bude još stroži prema ruskim finansijerima. Neki su čak i tražili izopštenje ruskih oligarha iz Britanije, kao i ruskog novca s londonskog finansijskog tržišta.

Interesantno je da među sankcionisanima nema tri najveće ruske banke - Sberbanka, VTB i Gazprombanka.

Inače, na stotine milijardi dolara slilo se iz Rusije u London i britanske prekomorske teritorije od pada Sovjetskog Saveza 1991, a London je postao najpoželjniji zapadni grad za superbogate Ruse.

Britanci su objavili da je Timčenko, jedan od osnivača kompanije Gunvor, bio veliki suvlasnik banke Rossiya koja ima udeo u National Media Groupu. Ona je podržavala destabilizaciju Ukrajine nakon otcepljenja Krima od Ukrajine 2014. i njegovog pripajanja Rusiji. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Vid

23.02.2022 07:31

Džonson,Bajden donose brzoplete ocene ali na osnovu novinarsko špijunskih izveštaja. To su blato izveštaji huškača novinarsko špijunskih. Primer je Jugoslavija. To rade i u Ukrajini protiv Rusije. Amerika i NATO su napustili Avganistan da bi došli voditi rat u Evropi. Lukavo a to je za ovaj imperijski savez pozitivan. Zemlje dostavljači oružja Ukrajini mimo OBSA I UN je udruživanje u terorizmu protiv ukrajinskog stanovništva koji beži u izbeglištvo. UN ćuti kao da ne znaju šta je to. Gutereša sneniti zbog tolerantnog ćutanja o zločinu. Ko je podrio Minski sporazum. Da objasni Nemačka i Francuska. Da.Stop.

ggg

23.02.2022 10:23

ahahaha rece mamlaz cija je zemlja pobila i kolonizovala pola planete

mia

25.03.2022 09:55

@ggg - Они причају о цивилизацији, безосећајни ледењаци.Руси су за њих оличење културе.