DŽONG UN ŽESTOKO ZAPRETIO AMERICI, U SVE SE UMEŠALA I ALBANIJA! Svet u panici, vraćamo se na staro, Severna Koreja hoće oružje za masovno uništenje!

Autor: Republika

Svet

11.01.2022

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja je izvela novo testiranje projektila za koji se veruje da je balistički, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost budući da je toj zemlji zabranjeno posedovanje takvog oružja.

DŽONG UN ŽESTOKO ZAPRETIO AMERICI, U SVE SE UMEŠALA I ALBANIJA! Svet u panici, vraćamo se na staro, Severna Koreja hoće oružje za masovno uništenje!

Foto: Tanjug/AP

Severnokorejski vođa Kim Džong Un u utorak je naredio ispaljivanje projektilka za koji se veruje da je balistička raketa, što mediji ocenjuju kao jasnu i više nego direktnu poruku Sjedinjenim Američkim Državama da se odnosi između dve zemlje vraćaju na staro, što je izazvalo bojazan u čitavom svetu. 

Pojedini zapadni portali čak su naveli kako Kim neće odustati od provokacija i razvoja naoružanja sve dok ne bude došao do onog koje se može koristiti za masovno uništenje. Naime, ovo drugo lansiranje projektila u manje od nedelju dana došlo je nakon što je Kim najavio dalji vojni napredak.

- Čini se da je projektil pao izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) - saopštila je novinska agencija Kyodo, pozivajući se na vladine izvore u Tokiju, naglasivši i da je testiranje izvela "nuklearno naoružana Severna Koreja".

- Ovo je deo novogodišnjeg zaveta severnokorejskog čelnika Kim Džong Una da će ojačati vojsku kako bi se suprotstavio nestabilnoj međunarodnoj situaciji u trenutku zaustavljenih pregovora s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama - navodi Kyodo. 

Prošle nedelje je, podsetimo, Severna Koreja saopštila da je ispalila "hipersonični projektil" koji je u sredu uspešno pogodio metu. A lansiranje u utorak usledilo je dan nakon što je misija Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama, kojoj su se pridružili Francuska, Irska, Japan, Velika Britanija i Albanija, izdala zajedničku izjavu osude prošlonedeljnog testa.

- Takvo testiranje povećava rizik od pogrešne procene i eskalacije i predstavlja značajnu pretnju regionalnoj stabilnosti - rekla je američka ambasadorka Linda Tomas Ginfild i naglasila da se polkazuje i šta Severna Koreja može da ponudi klijentima i trgovcima ilegalnim oružjem širom sveta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Lansiranje projektila u Severnoj Koreji uživo je prenošeno 

Južnokorejski vojni funkcioneri u petak su doveli u sumnju sposobnosti "hipersonične rakete" za koju je Severna Koreja tvrdila da je probno ispaljena prošle nedelje, rekavši kako se čini da predstavlja ograničen napredak u odnosu na postojeće balističke rakete Pjongjanga.

Inače, rezolucije Saveta bezbednosti UN zabranjuju sve balističke rakete i nuklearne testove Severne Koreje, zbog čega su toj zemlji uvedene i međunarodne sankcije. S druge strane, Kim tvrdi da je njegova zemlja otvorena za razgovor, što se pokazalo i tokom predsednikovanja američkog lidera Donalda Trampa, međutim, s dolaskom Džoa Bajdena na čelo SAD situacija se ponovo vratila na odnose od pre 2016. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aco

11.01.2022 20:05

To Bucko.