ZBOG OMIKRONA ĆEMO OSTATI BEZ NASTAVNIKA I LEKARA! Panika, nove mere stupaju na snagu, vlasti priznale: PRETI NAM JOŠ GORI SCENARIO!

Autor: Republika

Svet

10.01.2022

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi soj koronavirusa izazvao je ozbiljne probleme u mnogim zemljama, a strahuje se da bi zbog skraćivanja perioda inkubacije u telu moglo da dođe do ozbiljnijih poremećaja u sistemu.

ZBOG OMIKRONA ĆEMO OSTATI BEZ NASTAVNIKA I LEKARA! Panika, nove mere stupaju na snagu, vlasti priznale: PRETI NAM JOŠ GORI SCENARIO!

Foto: Tanjug/AP

Slovenija trenutno ima 160 pacijenata na intenzivnoj nezi

Slovenija se suočava sa novim problemima kada je u pitanju pandemija koronavirusa, pre svega zbog izuzetno naglog i brzog širenja omikron soja tog opakog mikroorganizma, pa su u zemlji od danas na snazi nove epidemiološke mere kako bi se eventualno zaustavilo širenje pošasti. 

U poslednja 24 sata potvrđeno je 2.515 novozaraženih, pa su uvedena ograničenja u broju putnika u javnom prevozu, a važenje negativnih testova pri ulasku u zemlju je skraćeno. Tako će PCR test važiti 48, a brzi antigenski 24 sata.

- Od ponedeljka se primjenjuje propis da se nakon rizičnog kontakta vreme kućnog karantina skrati s dosadašnjih deset na sedam dana, a to vreme će se uskoro, zbog dominacije omikrona, smanjiti na samo pet dana - kazao je direktor slovenačkog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

Razlog skraćenja samoizolacije u kojoj moraju ostati osobe nakon rizičnog kontakta je manje inkubacijsko razdoblje omikrona, ali i bojazan da bi na vrhuncu petog talasa, zbog masovnih dužih karantina, bez potrebnog broja zaposlenih esencijalnih radnika mogle ostati osnovne delatnosti u infrastrukturi, posebno zdravstvo i obrazovanje.

Inače, broj otkrivenih zaraza u Sloveniji je veći za skoro 150 odsto u odnosu na stanje od pre samo sedam dana i najveći je dosad uopšte zabeležen na nedeljnom nivou. U bolnicama je trenutno 537 obolelih, 161 osoba je na intenzivoj nezi, a iz vlade dolaze poruke da će se mere dodatno pooštriti kad se broj teško obolelih popne na više od 200.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading