NOVE MERE IPAK STUPAJU NA SNAGU, MASKE OBAVEZNE I NA OTVORENOM, A NEMA NI ALKOHOLA! Omikron udara, novogodišnja noć na trgovima može ŽESTOKO DA KOŠTA!

Autor: Republika

Svet

30.12.2021

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovije stroge mere tokom novogodišnjih praznika kontrolisaće čak 9.000 policajaca, a biće zabranjen i ples u zatvorenom prostoru, kao i masovna okupljanja uz alkohol na otvorenom.

NOVE MERE IPAK STUPAJU NA SNAGU, MASKE OBAVEZNE I NA OTVORENOM, A NEMA NI ALKOHOLA! Omikron udara, novogodišnja noć na trgovima može ŽESTOKO DA KOŠTA!

Foto: Tanjug/AP

Nigde bez maski u prestonici Francuske

Maske se od petka opet moraju nositi na ulicama Pariza zbog "plime" varijante omikron koja je izazvala eksploziju zaraza KOVIDOM-19 u Francuskoj, objavila je u sredu policijska uprava francuske prestonice. 

Mera će važiti za sve osobe starije od 11 godina, osim za one u vozilima, na biciklama i za osobe koje se bave sportom. 

Prema saopštenju, maske će biti obavezne na mestima otvorenim za javnost u Parizu, osim u Bulonjskoj i Vensanskoj šumi i u vazdušnim lukama Šarl de Gol, Burže i na aerodromu Orli. Međutim, pristup terminalima neće biti moguć osobama koje prate putnike.

- Od petka se pojačavaju kontrole - precizirano je u saopštenju prefekture i istaknuto kako svima onima koji se ogluše o tu meru preti kazna od 135 evra.  

Osim maski, najavljeno je i zatvaranje lokala u subotu i nedelju nakon dva sata posle ponoći i zabranjuje se ples u svim objektima otvorenim za javnost.

Diskoteke koje su zatvorene 10. decembra ostaju i dalje zatvorene prve tri nedelje januara. 

U Parizu su na javnim prostorima zabranjena okupljanja uz konzumaciju alkohola, a oko 9.000 policajaca i vojnika će pratiti poštovanja mera tokom nekih koncerata na otvorenom. 

U Francuskoj je zabeležen rekordan broj zaraza KOVIDOM-19 s 208.000 novozaraženih u sredu, nakon 180.000 u utorak. Kako se veruje, soj omikron preuzima primat nad delto, pa su vlasti izuzetno zabrinute. 

Bez KOVID propusnica ni u prevoz

Italijanska vlada je zbog širenja zaraze varijantom omikron u sredu uveče odlučila da uvede propusnice za vakcinisane ili tzv. pojačane zdravstvene propusnice u prevozu, hotelima, terasama, restoranima, sajmovima, konferencijama, kao i na bazenima i u teretanama.

Te mere će na snagu stupiti 10. januara.

Dosad je za vožnju vozom i avionom u Italiji bilo dovoljno imati "osnovnu" zdravstvenu propusnicu, koja je mogla da se dobije vakcinacijom, ali i negativnim testom. Međutim, "pojačana zdravstvena propusnica", kako se taj dokument naziva u Italiji, dobija se samo uz potpuni ciklus vakcinacije ili nakon oporavka od KOVIDA-19, a trenutno je potrebna za određene profesionalne kategorije, poput zdravstvenog i osoblja za provođenje zakona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading