RAT NA ULICAMA! Raspomamljen narod palicama i kamenicama pretukao policajce, pobesneli zbog cena energenata, reagovao i Putin: PRATIMO SITUACIJU! (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

05.01.2022

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastrašujuće scene obišle su svet nakon što je u Kazahstanu naglo skočila cena tečnog naftnog gasa, što je navelo građane da izađu na ulice.

RAT NA ULICAMA! Raspomamljen narod palicama i kamenicama pretukao policajce, pobesneli zbog cena energenata, reagovao i Putin: PRATIMO SITUACIJU! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Sukobi postaju sve ozbiljni na ulicama Almatija/Ilustracija

Pravi ulični rat izbio je na ulicama kazahstanskog grada Almatija (ili Alma Ate), gde je na stotine demonstranata naoružanih palicama i kamenicama nasrnulo na pripadnike organa bezbednosti, a zatim nekoliko njih pretukli, zadavši im stravične povrede. 

Policija je protiv demonstanata upotrebila specijalna sredstva, uključujući šok bombe.

 

 

Povodom dramatične situacije u Kzahstanu, koja je počela da tinja već s prvim danima Nove godine, reagovala je Ruska Federacija s Vladimirom Putinom na čelu, iz koje je saopšteno da se situacija u Almatiju pomno prati.

A kako bi se situacija iole stavila po kontrolu, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev potpisao je ukaz o uvođnju vanrednog stanja u Almatinskoj oblasti. Ukazom je uveden i policijski čas od 23 do 7 ujutru.

 

 

Kako Sputnjik podseća, protestne akcije u Kazahstanu počele su prvih dana nove godine. Stanovnici gradova Žanaozen i Aktau izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.

Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa. Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove.

 

 

U Alma Ati su se 4. januara uveče sukobili demonstranti sa policijom koja je upotrebila gas i šok bombe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading