POZNATI TAJKUN U VELIKOM PROBLEMU ZBOG UZNEMIRAVANJA: Bivši direktor kompaniji morao da vrati 105 miliona dolara

Autor:

Svet

19.12.2021

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši izvršni direktor Mekdonaldsa, Stiv Isterbruk, vratio je više od 105 miliona dolara u kapitalu i gotovini ugostiteljskom gigantu nakon što se saznalo da je lagao o razmerama svog nedoličnog ponašanja dok je bio njegov najviši izvršni direktor.

POZNATI TAJKUN U VELIKOM PROBLEMU ZBOG UZNEMIRAVANJA: Bivši direktor kompaniji morao da vrati 105 miliona dolara

Foto: Tanjug/AP

- Tokom svog mandata na mestu izvršnog direktora, ponekad nisam uspeo da održim vrednosti Mekdonaldsa i da ispunim određene lične odgovornosti kao lider kompanije - rekao je Isterbruk u pripremljenoj izjavi koju je u četvrtak izdao Mekdonalds i dodao:

 "Izvinjavam se svojim bivšim saradnicima, odboru i franšizama i dobavljačima kompanije zbog toga."

Mekdonalds je otpustio Isterbruka krajem 2019. nakon što je priznao da je razmenio video snimke i tekstualne poruke sa zaposlenim. U vreme njegovog otpuštanja, Isterbruk je rekao kompaniji da nije bilo drugih sličnih slučajeva i provera njegovog mobilnog telefona je to potvrdila. Odbor Mekdonaldsa odobrio je sporazum o razdvajanju "bez razloga" koji je omogućio Isterbruku da zadrži desetine miliona beneficija i drugih kompenzacija.

Zatim, u julu 2020., kompanija je primila anonimnu dojavu od zaposlenog koji je tvrdio da je Isterbruk bio u seksualnom odnosu sa drugim zaposlenim. Posle istrage, Mekdonalds je potvrdio tu vezu, kao i još dve fizičke, seksualne veze sa zaposlenima u godini pre nego što je otpustio svog najvišeg rukovodioca. Kompanija je saopštila da je Isterbruk uklonio dokaze o tim vezama sa svog telefona.

Upravni odbor Mekdonaldsa tužio je Isterbruka u avgustu 2020, rekavši da ga ne bi otpustio "bez razloga" da je znao stepen njegovog nedoličnog ponašanja. Kompanija je tražila povraćaj nagrada za vlasnički kapital dodeljenih 2018. i 2019. godine, pošto je Isterbrukov sporazum o razdvajanju jasno pokazao da će ih izgubiti ako kompanija utvrdi da je učestvovao u "štetnom ponašanju".

Nagodba koja je objavljena u četvrtak poziva Isterbruka na odgovornost i potvrđuje odluku odbora da nastavi slučaj, rekao je predsednik Mekdonaldsa Enrike Ernandes mlađi u pripremljenoj izjavi.

- Rezolucijom se izbegava dugotrajan sudski proces i omogućava nam da idemo napred - rekao je Hernandez, prenosi AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading