POTPUNO SAM SE ZAPUSTIO: Dobitnik na lutriji otkrio kako mu je novac uništio život

Autor:

Svet

18.12.2021

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavna studija trojice švedskih ekonomista, Erika Lindkvista, Roberta Estlinga i Davida Sesarinija, bavila se dugoročnim psihološkim efektima velikih dobitaka na lutriji, a njihova otkrića očekivano su pokazala da je ukupno zadovoljstvo onih koji su osvojili veće sume bilo veće od dobitnika manjih iznosa. Ipak, primetili su i jedan neočekivan detalj.

POTPUNO SAM SE ZAPUSTIO: Dobitnik na lutriji otkrio kako mu je novac uništio život

Foto: pixabay.com

Istraživanje je naglasilo da osvajanje velike količine novca na lutriji nema značajan uticaj na sreću dobitnika i da uopšte ne poboljšava njihovo mentalno zdravlje, što dokazuju i priče mnogih bivših dobitnika, uključujući i Britanca Bena koji je ispričao kako je nakon dobitka više miliona funti preko noći ostao bez ičega, piše Metro.

- Mislite da znate šta biste uradili sa novcem da ga dobijete na lutriji - kaže bivši milioner Ben i dodaje: "Ali zapravo ne znate".

Pre dobitka, Ben je bio porodičan čovek sa uspešnom karijerom, a život mu se potpuno promenio kad je iz zgrade nacionalne lutrije otišao sa kovertom punom gotovine i bankovnim računom sa količinom novca koju verovatno nikad u životu ne bi uspeo da zaradi.

- Bili su to trenuci puni adrenalina i uzbuđenja, ali ubrzo sam najednom osetio strašan umor. Ipak, mozak mi je radio sto na sat i nisam mogao da prestanem da mislim o tome šta ću sa svim tim novcem - ispričao je.

Ipak, iako je osvojio nekoliko miliona funti, život mu nije postajao bolji. Prvo je uradio ono što bi mnogi da su na njegovom mestu - otišao je na odmor i počeo da troši novac. Kupovao je automobile, lepu odeću i skupu elektroniku, išao na putovanja, decu upisao u privatnu školu i napustio posao. Međutim, idila nije dugo trajala.

- Problem je što nisam bio zadovoljan svojim životom pre dobitka, a umesto da stvari poboljša, novac je samo uvećao probleme koje sam već imao - priznaje.

Kaže da je, kad ne radiš i nemaš obaveza, lako protraćiti dane, a ostati trezan teže je nego kad si bez novca.

- Po cele dane sam sedeo, čitao novine i gledao TV. Imao sam sve slobodno vreme sveta i nisam ga iskoristio. Potpuno sam se zapustio - priseća se.

Iako je svoj novac planirao da umnoži ulažući u deonice, izgubio je motivaciju.

- Mislio sam da ne treba još da zarađujem, jer već imam dosta novca u banci, ali odjednom je bilo prekasno i novac je nestao - zaključuje Ben.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading