DRAMATIČNO: PUTIN PREKIDA SVE ODNOSE SA NATO!

Autor: Republika

Svet

18.10.2021

14:00

Rusija je donela odluku da od novembra prekine diplomatske odnose sa NATO, saopštio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov javlja RT.

Tanjug/AP

Vladimir Putin

Lavrov je rekao da Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika.

Osim toga od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse.

Takođe, obustavlja se rad informativnog biroa NATO-a koje je formirano pri ambasadi Belgije.

Naglasio je i da će ubuduće Alijansa morati da se obraća ruskom ambasadoru u Belgiji i to će biti jedini način da NATO kontaktira Moskvu.

- Ako predstavnicima Alijanse iskoče neka važna pitanja mogu da se obrate našem ambasadoru u Belgiji koji se brine za bilateralne odnose Rusije i Belgije - dodao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je objasnio i da je Moskva ove odluke donela jer Alijansa nije dala nikakvo objašnjenje zbog čega je oduzela akreditacije ruskim diplomatama pri NATO-u.
Takođe je naveo i da između Rusije i NATO-a trenutno ne postoje nikakvi kontakti na nivou vojnih predstavnika.

Putinov saradnik Leonid Slutski je ubrzo nakon oduzimanja akreditacija ruskim saradnicima pri Alijansi upozorio da će Moskva žestoko uzvratiti na odluku NATO "jer niko neće proterivati ruske državljane, a da za to ne plati visoku cenu".

- To ne znači nužno da ćemo uzvratiti na isti način - istakao je Slutski, inače čelnik donjeg doma parlamantarnog odbora za međunarodne poslove, tom prilikom. 

Podsetimo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je ranije ovog meseca pozvao da se održe odnosi sa Rusijom, kako bi se izbegao novi Hladni rat.

Komentari (0)

Loading