PESKOV OŠTRO REAGOVAO NA PISANJE BRITANSKIH MEDIJA: Tabloid "San" je dobro poznat i nije naučni list

Autor: Republika

Svet

11.10.2021

16:04

Britanski mediji su optužili Rusiju da je uz pomoć špijuna ukrala formulu vakcine Oksford/AstraZeneka kako bi Moskva mogla da napravi izuzetno sličnu vakcinu Sputnjik V, a ove tvrdnje oštro je demantovao portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekavši da tabloid "San" "dobro poznat" i da nije naučni list.

Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

Rusija je optužena da je uz pomoć svog špijuna u Velikoj Britaniji ukrala formulu vakcine Oksford/AstraZeneka kako bi Moskva mogla da napravi izuzetno sličnu vakcinu Sputnjik V i da pobedi u trci za pravljenje prve svetske antikovid vakcine, piše Britanski "Sun", a vest su preneli skoro svi britanski mediji.


Bezbednosni izvori imaju dokaz da je "krtica" iz Moskve u Engleskoj bila u mogućnosti da fizički ukrade tajnu formulu, ali nije jasno da li se radi o dokumentu iz farmaceutskog giganta, ili o bočici koja je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje za dalje analize, dodaje se u tekstu britanskog lista.

Ministar policije Velike Britanije Demijan Hinds rekao je danas da ne može da komentariše slučaj, ali nije negirao mogućnost krađe, već je rekao da je "pošteno pretpostaviti da postoje određene strane zemlje koje bi volele da se domognu poverljivih informacija, uključujući i komercijalnih i naučnih tajni i intelektualnog vlasništva".

Agenti službe MI5 su već rekli da su ruski hakeri pokrenuli nekoliko sajbernapada na univerzitet Oksford, počev od marta 2020. godine, otprilike u vreme kada su britanski naučinici saopštili da su počeli da razvijaju vakcinu.

Kasnije se saznalo da Sputnjik V radi na isti način kao britanska vakcina.

Obe su vektorske vakcine, koje sadrže oslabljenu verziju drugog bezopasnog živog virusa koji u sebi nosi genetski materijal novog korona virusa (virusni vektor).

Peskov o "krađi" formule vakcine: "San" nije naučni list

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da je britanski tabloid "San" dobro poznat i da nije naučni list, komentarišući vest koja je objavljena u tom listu da je ruski špijun ukrao formulu o sastavu vakcine AstraZeneka, pa je formula upotrebljena za pravljenje Sputnjika V.


''San'' je dobro poznat i nije naučni list. Ovo je verovatno naš stav prema objavi tog lista", odgovorio je Peskov, a preneo Tass.

Tvrdnju "Sana" preneli su brojni britanski listovi, među kojima su "Dejli mejl", "Metro" i još neki, a sekretar pri ministarstvu policije Velike Britanije Demijan Hinds nije želeo da odgovori na pitanje da li je ta tvrdnja tačna, ne negirajući optužbe.

 

Komentari (0)

Loading