PUTINOVA GVOZDENA PESNICA, EVO KO JE SERGEJ LAVROV! Nosi majčino prezime, pesnik je i GOVORI SINHALEŠKI JEZIK, a bez jedne stvari NIGDE NE IDE!

Autor: Republika

Svet

11.10.2021

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji trenutno boravi u Beogradu, ima prebogatu političku karijeru, a ljude još više oduševljava njegova svestranost i detalji iz privatnog života.

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov jedan je od najznačajnijih zvaničnika današnjice 

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji boravi u Beogradu gde je došao kako bi prisustvovao samitu povodom 60. godišnjice od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, ali i da bi Srbiji preneo važne poruke svog predsednika Vladimira Putina, jedan je od najznačajnijih zvaničnika na svetu čija pojava nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Najčešće hladan izraz lica, ozbiljan, pa pomalo i mračan pogled, kod sagovornika najpre izazivaju strahopoštovanje, a zatim sledi trenutak u kom Lavrov pokazuje svo svoje diplomatsko iskustvo i umešnost pregovaranja, a kad ustreba, i "britkim" jezikom drugu stranu "postavlja tamo gde joj je mesto". 

Tračevi o ljubavnici i bogatstvu 

Na taj način mediji širom sveta uglavnom vide Putinovu gvozdenu pesnicu, dugogodišnjeg ruskog ministra spoljnih poslova, koji je decenijama odolevao da bude meta zapadnjačkih teoretičara zavera, sve donedavno kada je svetom najednom "eksplodirala" vest o njegovom navodnom impozantnom bogatstvu, ljubavnici i putovanjima na koja sa njom ide širom sveta. Ministar se, podsrazumeva se, zbog takvih tračeva nije preterano uzbudio, pa čak nije ni komentarisao sve ono što "navodno o njemu sa navodnim dokazima mogu da kažu navodni izvori".

 O Lavrovljevom detinjstvu ima veoma malo informacija, ali ono što se zna jeste da je rođen 21. marta 1950. kao Sergej Viktorovič. U svim biografijama se kao njegovo rodno mesto navodi Moskva, međutim, postoje priče da je on u stvari iz Tbilisija, prestonice Gruzije. Njegov otac, gruzijski državljanin jermenskog porekla, prezivao se Kalantarijan, ali je Sergej Viktorovič navodno kasnije odlučio da uzme majčino prezime. Ona je poreklom iz moskovskog regiona Noginsk i radila je za Ministarstvo spoljne trgovine u nekadašnjem SSSR.   

 

U jednom intervjuu je, osvrćući se na svoje detinjstvo, Lavrov priznao kako nikad nije pregrubo kažnjavan, a na pitanje šta bi napisao u pismu sebi kao detetu, on je uzvratio sa: "Dragi Sergej, pred tobom je interesantan život". 

 

Školovao se u Noginsku, a zatim i u Moskvi, gde je kasnije studirao engleski. Iako su mu jezici oduvek bili jača strana, omiljeni predmet mu je ipak bila fizika. Godine 1972. je diplomirao na Moskovskom univerzitetu za međunarodne odnose (MGIMO) pri Ministarstvu spoljnih poslova SSSR. Tu je magistrirao tri jezika - francuski, engleski i sinhaleški jezik koji se koristi na Šri Lanki. 

Kao mladi diplomata već 1972. je poslat na usavršavanje u sovjetsku ambasadu na Šri Lanki, gde je bio na funkciji atašea sve do 1976. Zatim je postao treći, a ubrzo i drugi sekretar Odeljenja za međunarodnu ekonomsku organizaciju ministarstva spoljnih poslova SSSR.    

Ćerka mu je rođena u Njujorku 

Godine 1980. Sergej Lavrov je radio u Njujorku kao prvi sekretar i savetnik pri stalnoj misiji SSSR u Ujedinjenim nacijama (UN). Otad je njegova karijera išla samo uzlaznom putanjom i stalno je radio na ključnim pozicijama kada su u pitanju međunarodni odnosi. Pri UN je služio 10 godina, da bi u martu 2004. postao ministar spoljnih poslova Rusije. Preraspoređen je 2008. kada je predsednik postao Dmitrij Medvedev, ali se na funkciju vratio 2012. kada je Putin ponovo stupio na dužnost šefa države. 

 

Trenutno, on je na funkciji ministra spoljnih poslova Rusije kraće samo od Andreja Andrejeviča Gromika, koji je na toj poziciji bio od 1957. do 1985.    

 

Lavrov se oženio na trećoj godini fakulteta. Njegova supruga Marija Aleksandrovna ga prati od njegovih prvih dana u diplomatskoj karijeri. Par ima ćerku Ekaterinu, koja je rođena i rasla u Njujorku. Diplomirala je na prestižnom Kolumbija univerzitetu, gde je studirala političke nauke. Time je Lavrov postao prvi ruski ministar spoljnih poslova kome je dete školovano u SAD.  

Ekatarina se 2008. udala za Aleksandera Vinokurova, koji je obrazovan na prestižnom Univerzitetu Kembridž. Nedugo nakon toga, 2010, Lavrov je postao deda dečaku Leonidu.  

 

 

Osim što je političar, Lavrov je poznat i po svestranosti i posvećenosti specifičnim hobijima. Voli da piše poeziju i zna da svira gitaru, a i član je udruženja za rafting. Takođe, predsednik je jedne slalom federacije u Rusiji. Voli da igra fudbal i fan je fudbalskog kluba Spartak. Jedan je od osnivača Nacionalne fudbalske lige, ali i autor himne MGIMO.         

 

 

Inače, za Lavrova bi svi rekli da je rezervisana osoba, ali se dešavalo da izgubi kontrolu u javnosti. Godine 2008. je, ako je verovati novinarima britanskog lista Telegraf, u razgovoru sa tadašnjim kolegom iz Ujedinjenog Kraljevstva Dejvidom Milibandom, komentarisao zategnutu situaciju u Južnoj Osetiji i očigledno iznerviran komentarima Britanca ispalio: "Ko ste vi da mi je.eno držite lekcije". Lavrov je kasnije medijima objasnio da se ništa što je rekao nije odnosilo na Milibanda, te da se većini zvaničnika tokom karijere dešavalo da nešto promrmljaju sebi u brau za govornicom, ne znajući da je mikrofon već uključen.         

Strastveni je pušač   

Slična situacija se dogodila i 2015. kada su Lavrova tokom konfenercije sa saudijskim kolegom iznervirali novinari, kojima se u jednom trenutku obratio rečima: "Je.eni moroni". Kako je kasnije objasnio, oni su ga neprestano prekidali tokom govora i tako ga izbacili iz takta. 

 

Sergej Lavrov je stvastveni pušač i poznat je po tome što se prilikom mnoh svojih putovanja žalio jer u zatvorenim prostorima ne može da zapali cigaretu. Oni koji ga dobro poznaju svedoče da ministar uz sebe uvek nosi pepeljaru kako bi u svakom trenutku bio spreman da uživa u svom poroku.     

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading