BRUTALNI UDAR NA VLADIMIRA PUTINA, OPTUŽILI GA DA JE POKRAO ASTRAZENEKU: Našu formulu za koronavirus iskoristio je da napravi SPUTNJIK V!

Autor: Republika

Svet

11.10.2021

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski agenti optužili su ruskog predsednika da je preko svojih špijuna pokrao kompaniju Astrazeneka i na osnovu njene formule za vakcinu protiv koronavirusa napravio svoju, što je Dauning strit, međutim, odbio da komentariše.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo na udaru bizarnih optužbi 

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je na meti brutalnih, ali i bizarnih optužbi iz Ujedinjenog Kraljevstva da su njegovi špijuni ukrali formulu za vakcinu protiv koronavirusa, koju su u saradnji napravili Univerzitet Oksford i britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka, kao i da je na osnovu tih informacija zvanična Moskva napravila svoje cepivo Sputnjik V.    

Britanske bezbednosne službe tvrde da imaju dokaze za te optužbe, navodeći da je špijun iz Rusije formulu za vakcinu ukrao direktno iz laboratorije. Takođe, kako prenosi britanski San, agent je navodno iz prostorija farmaceutskog giganta, čije je sedište u Londonu, uzeo i mnoge druge krucijalne podatke. 

Podsetimo, to nije prvi put da britanske službe upiru prst u Rusiju i Vladimira Putina. Tako su prošle godine tvrdili da sa 95 odsto sigurnosti mogu da tvrde da su pod pokroviteljstvom ruske države hakeri izveli napade na Britaniju, SAD i Kanadu kako bi iz tih zemalja pokrali vredne podatke o vakcinama. 

- Uvek smo veoma oprezni kada su u pitanju ovakve optužbe, trudimo se da imamo dokaze. Sada verujemo da ih po pitanju ove stvari imamo - naveo je tadašnji ministar bezbednosti Džejms Brokenšir, koji je preminuo 7. oktobra.    

Istog je stava i torijevski poslanik Bob Sili, koji je istakao da Britanija mora da bude više nego oprezna kada je u pitanju ruska i kineska špijunaža.  

- Bilo da je u pitanju krađa astrazenekine formule ili ucenjivanje koje dolazi od tih autoritarnih država da nećemo imati energenata, moramo biti mudri - poručio je Sili.

Dauning strit je odbio da komentariše najnovije optužbe na račun Rusije.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading