TENZIJE NA LINIJI VAŠINGTON-MOSKVA: Senatori traže proterivanje 300 ruskih diplomata iz SAD

Autor:

Svet

05.10.2021

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki senatori pozvali su danas predsednika Džozefa Bajdena da protera 300 ruskih diplomata iz SAD ukoliko Moskva ne bude izdala više viza za američke diplomate u Rusiji, piše Tanjug.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

 

Predlog čelnika odbora za spoljnu politiku i obaveštajna pitanja u Senatu demokrata Boba Menendeza i Marka Vornera i republikanaca Džima Riša i Marka Rubija mogao bi da bude uvod u oštru eskalaciju u tekućem sporu oko osoblja u ambasadama u jeku tenzija na relaciji Vašington-Moskva, prenosi Rojters.


Rusija je u avgustu zabranila američkoj ambasadi u Moskvi zadržavanje, zapošljavanje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja, osim čuvara, primoravajući misiju da otpusti 182 zaposlena i desetine saradnika, saopšteno je iz Stejt department.

To praktično znači da u Rusiji ima svega oko 100 američkih diplomatskih predstavnika, u poređenju sa 400 ruskih diplomata koji su raspoređeni širom SAD, ukazali su senatori.

- Ova nesrazmernost u diplomatskom predstavljanju je neprihvatljiva - napisali su senatori u pismu upućenom predsedniku Bajdenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading