TENZIJE NA LINIJI VAŠINGTON-MOSKVA: Senatori traže proterivanje 300 ruskih diplomata iz SAD

Autor: Republika

Svet

05.10.2021

23:17

Američki senatori pozvali su danas predsednika Džozefa Bajdena da protera 300 ruskih diplomata iz SAD ukoliko Moskva ne bude izdala više viza za američke diplomate u Rusiji, piše Tanjug.

Tanjug/AP

Ilustracija

 

Predlog čelnika odbora za spoljnu politiku i obaveštajna pitanja u Senatu demokrata Boba Menendeza i Marka Vornera i republikanaca Džima Riša i Marka Rubija mogao bi da bude uvod u oštru eskalaciju u tekućem sporu oko osoblja u ambasadama u jeku tenzija na relaciji Vašington-Moskva, prenosi Rojters.


Rusija je u avgustu zabranila američkoj ambasadi u Moskvi zadržavanje, zapošljavanje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja, osim čuvara, primoravajući misiju da otpusti 182 zaposlena i desetine saradnika, saopšteno je iz Stejt department.

To praktično znači da u Rusiji ima svega oko 100 američkih diplomatskih predstavnika, u poređenju sa 400 ruskih diplomata koji su raspoređeni širom SAD, ukazali su senatori.

- Ova nesrazmernost u diplomatskom predstavljanju je neprihvatljiva - napisali su senatori u pismu upućenom predsedniku Bajdenu.

Komentari (0)

Loading