GORI ŠPANIJA, VATRA PROGUTALA ŠEST NASELJA, STIGLA DO ČUVENOG RIZORTA! Stravična poruka vatrogasaca: Nemamo više snage, JEDAN JE STRADAO! (FOTO, VIDEO)

Autor: Republika

Svet

13.09.2021

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatrena stihija stigla je do hotela u gradu Kosta del Sol, a kako pokazuju satelitski snimci, već je uništila 6.000 hektara šume.

Foto: Tanjug/AP

 

Stravičan požar besni na jugu Španije i preti da proguta čuveni rizort u Kosta del Solu nakon što je poharao šest naselja i naterao na bekstvo na hiljade stanovnika tog područja, a ono što posebno zabninjava jeste poruka vatrogasaca u kojoj su priznali da više nemaju snage da zaustave vatrenu stihiju. 

- Vatra stalno menja pravac zbog vetra, a teren nam je nepristupačan što nam mnogo otežava gašenje - rekao je neimenovani zvaničnik vatrogasne službe Španije za Skaj njuz i naglasio da se u savladavanje požara oko poznatog letovališta uključila i vojska.     

- Vatra ima neobičnu snagu i moć, a napreduje u nekoliko smerova - rekao je Alehandro Garsia, funkcioner u operativnom centru protivpožarne agencije.

Jedan vatrogasac je izgubio život dok se borio sa vatrom u u planinskoj regiji Siera Bermeja iznad Estepone, mesta popularnog kod britanskih turista i penzionera.

 

 

Usled požara koji besni već danima iznad planinskog venca u Andaluziji uzdigli su se gusti, crni oblaci dima koji su vidljivi kilometrima daleko.  

- Sve se odvijalo jako brzo. Službe su efikasne, ali da budem iskren, nervozni smo jer ne znamo što će se dogoditi - rekao je Abraham Lopez, informatičar koji je evakuisan iz svog doma u Genalguacilu.

 

 

Španski premijer Pedro Sančez je najavio raspoređivanje dodatnih trupa vojske u borbi s požarom.

- Radićemo koordinisano i bez odmora kako bismo smirili devastirajući požar oko Malage - poručio je on.

 

 

Vatra je dosad progutala čak 6.000 hektara šume, što je pokazao satelit Evropske komisije Kopernik. Regionalna agencija za borbu protiv požara u objavi je spomenila kako se 365 vatrogasaca bore protiv buktinje, uz pomoć 41 kanadera i letelica, kao i 25 vozila.

 

 

Karmen Krespo, šefica regionalne kancelarije, rekla je kako sve ukazuje na to da je požar rezultat ljudske nepažnje i da istražitelji aktivno rade na slučaju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading