OTKRIVENO KOLIKO JE VEĆA ŠANSA DA ĆE NEKO UMRETI OD KORONE AKO NIJE VAKCINISAN! Novo istraživanje zaprepastilo naučnike!

Autor: Republika

Svet

13.09.2021

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) došao je do tačnih podataka o tome koliko vakcine protiv koronavirusa štite od težih oblika obolevanja od KOVIDA-19, kao i od hospitalizacije i smrti.

Foto: Tanjug/AP

U bolnicama zbog delta varijante korone uglavnom nevakcinisani     

Verovatnost da će osobe koje nisu vakcinisane protiv koronavirusa završiti u bolnici zbog komplikacija povezanih s KOVIDOM-19, deset puta je veća u poređenju s potpuno imunozovanim pojedincima, dok je verovatnost da će oni koji nisu primili cepivo umreti od opake infekcije čak jedanaest puta veća u odnosu na one koji jesu. 

Najnovije istraživanje je objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), navodeći da ih je tako visok postotak iznenadio iako su već i od ranije znali da vakcina mnogo štiti od teških slučajeva oboljevanja.   

Osim pomenutih podataka, istraživači iz CDC su utvrdili i da je verovatnoća da će se nevakcinisani uopšte zaraziti koronavirusom pet puta veća u odnosu na vakcinisante i da je 10 puta manja mogućnost da se imunizovani razbole tako teško da im je potrebna hospitalizacija.

CDC je proučavao slučajeve koronavirusa, hospitalizacija i smrti u 13 saveznih država.

- Istraživanjem nudimo dodatne dokaze o snazi vakcina - kazala je doktorka Rošel Valenski, direktorka CDC.

Ipak, istraživanja čiji se rezultati temelje na podacima prikupljenim od 600.000 Amerikanaca od 4. aprila do 17. jula pokazala su da efikasnost vakcina pada otkako je delta varijanta postala dominantna. Jedno od objašnjenja za to bi moglo da bude postupno slabljenje imuniteta ljudi, a drugo da delta na "dovitljiviji" način uspeva da izbegne zamke imunog sistema. Takođe, možda je reč i o kombinaciji ta dva faktora. 

Rezultati studije su pokazali da je u borbi s delta varijantom od tri vakcine odobrene u Americi najuspešnija Moderna. Ona štiti 95 odsto, Fajzer 80, a Džonson&Džonson 60 odsto.

Po proceni CDC, 99 odsto novih zaraza u SAD sada izaziva delta varijanta koronavirusa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading