PRETI NAM 10 PUTA VIŠE POPLAVA I POŽARA, SVET JE U HAOSU! Zastrašujući izveštaj UN, Nemačka i Grčka su samo početak!

Autor: Republika

Svet

10.08.2021

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastrašujući podaci o klimatskim promenama, odgovornim, između ostalog, za nedavne razarajuće poplave u Nemačkoj, ali i za aktuelne požare u Grčkoj, zabrinuli su čitav svet da je ljudsko delovanje dovelo Zemlju do ruba propasti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Grčka je jedna od zemalja koja je u poslednje vreme doživela užas

Ljudske aktivnosti bez ikakve sumnje utiču na klimatske promene, a vremena je sve manje, glasi zaključak najopširnijeg izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC), koji praktično funkcioniše kao Odbor za klimu Ujedinjenih nacija (UN).

- Današnji izveštaj radne grupe IPCC je crveni alarm za čovečanstvo. Zvona na uzbunu su zaglušujuća. Izveštaj mora da bude posmrtno zvono za ugljen-dioksid i fosilna goriva pre nego što unište našu planetu - upozorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Najopširniji izveštaj dosad, zasnovan je na istraživanjima više od 14.000 naučnika rasprostranjenih širom sveta, koji su pokazali veliki entuzijazam i uprkos pandemiji KOVIDA-19, nisu prestajali svakodnevno da komuniciraju u vezi sa načinom kako da rezultate učine što preciznijim.

Zaključeno je da će temperatura u narednih dvadeset godina sigurno porasti 1,5 °C, kao i da u istoriji nisu bile zabeležene veće emisije ugljen-dioksida kao u ovom periodu. Takođe, nivo mora je najviši u poslednjih 3.000 godina, a nivoi leda na arktičkom moru najniži u poslednjih 1.000 godina. Svaka ispumpana tona ugljen-dioksida povećava rizik od ekstremnih vrućina, poplava i suša. Korelacija je jasna i dokazana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nemačku su u julu razorile kataklizmične poplave 

Ljudske aktivnosti, bez sumnje, glavni su uzrok i vrelih talsa i zagrevanja okeana i povlačenja leda. IPCC upozorava da i uprkos potencijalnom smanjenju emisija u narednoj deceniji prosečna temperatura i dalje će verovatno rasti za 1,5 stepen do 2040. i potencijalno za 1,6 do 2060. Tek tada bi mogla da se stabilizuje.

Zemlja nije bila tako topla od pliocena, što je bilo pre četiri miliona godina. Poređenja radi, okeani su tada bili 25 metara viši nego danas.

- Globalno otopljavanje će verovatno prouzrokovati ekstremne vremenske neprilike u delovima sveta gde ranije nije bilo takvih događanja. Katastrofe izazvane visokim nivoima mora, a koje su zabeležene jednom u sto godina, sada bi mogle da se događaju jednom ili dvaput u samo jednoj deceniji. Velike požare možemo očekivati i tamo gde ih pre nikad nije bilo - stoji u izveštaju, dok je doktor Frederik Oto sa Univerziteta Oksford u Britaniji još preciznije upozorio kako je već sada jasno da će u skorijoj budućnosti biti još intenzivnijih i češćih toplotnih talasa. 

Inače, izveštaj o naučnoj proceni objavljuje se svakih šest do sedam godina. Poslednji, peti, dovršen je 2014. i stvorio je temelj za nastanak Pariskog sporazuma.

- Pred javnost su stavljeni dokazi. Klimatska kriza već je započela i nemamo više razloga da sumnjamo da li su ljudske aktivnosti povezane s globalnim zagrevanjem. Političari imaju dovoljno informacija da donesu odluke koje mogu da spasu planetu. Više nemaju razloga za izgovore - zaključila je koautorka izveštaja Sonja Seneviratne.

Podsetimo, čitava planeta bila je svedok zastrašujućih oluja i poplava, poput onih u Nemačkoj i Belgiji, ali i požara kakvi su još aktivni od Sibira, preko Turske i Grčke, do Kalifornije, što je izazvalo bojazan da se Zemlja nalazi na rubu propasti.   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading