MARINAC SPALIO AMERIČKI BROD VREDAN MILIJARDU DOLARA: Ponos ratne mornarice UNIŠTEN, povređeno više od 60 ljudi! (FOTO)

Autor:

Svet

06.08.2021

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladi američki marinac, star 20 godina, kojem se američka mornarica zamerila, stoji iza spaljivanja milijardu dolara vrednog američkog ratnog broda Bonhom Ričard, pokazala je istraga.

Republika

Foto: Printskrin: Instagram, Tanjug/AP

 

Skupa sabotaža američkog vojnog broda dogodila se prošle godine dok je bio u San Dijegu, a prema zvaničnim dokumentima u koje su tamošnji mediji imali uvid, reč je o Rajanu Mejsu (20) iz Kentakija.

Izvršilac ovog dela je, ubeđeni su istražitelji, 20-godišnji marinački regrut koji se nadao da će ući u Foke (SEALS), elitnu mornaričku jedinicu za specijalne zadatke. Međutim, on to nije uspeo pa je odlučio da se mornarici osveti tako što će podmetnuti požar 12. jula prošle godine. Mejs negira sve optužbe i tvrdi da mu nameštaju, ali će svoju nevinost morati da dokaže na sudu, prenosi Jutarnji.

Bila je to velika drama u moru blizu kalifornijske obale. Požar koji je zapalio brod goreo je gotovo pet dana, koliko je stotinama profesionalaca trebalo da ga ugase. U njemu je povređeno 40 mornara i 23 civila. Napokon je stavljen pod kontrolu i ugašen zahvaljujući združenom naporu 400 mornara sa 15 brodova te zahvaljujući angažmanu helikoptera te vatrogasnih i vojnih odreda.

Veruje se, navodi se u sudskom dokumentu, da je Mejs sabotirao tri vatrogasne stanice na brodu koji je naručen 1998. godine, a šteta je bila takva da se od popravki odustalo jer bi koštale više nego sam brod. Naime, troškovi popravki procenjeni su na čak 3,2 milijarde dolara.

Iako je javnost tek sada saznala koga mornarica sumnjiči, nije trebalo dugo da trag odvede do mladog marinca koji je bio ljut i frustriran jer nije uspeo u ambicioznom zadatku. Mejs je uhvaćen nakon što je deset sati proveo na ispitivanju iako je stalno tvrdio da nije kriv. Odgovaraće za težak slučaj izazivanja požara i namerno ugrožavanje broda.

Kada je istraga počela, istražitelji su pronašli odčepljene boce s manjim količinama vrlo zapaljive tečnosti blizu mesta gdje je požar buknuo. Kada su se idućeg dana vratili, jedna od boca koja je bila odložena u blizini kako bi poslužila kao dokaz je nestala, zbog čega je fokus premešten na mornare na brodu. U novom dokumentu navodi se da je Mejs imao pristup tom delu broda, a nekoliko je mornara svedočilo da je videlo nekoga ko mu je bio nalik u blizini pre nego što je požar buknuo. Mornarica je utvrdila i da su tri stanice za gašenje požara, od njih ukupno četiri na brodu, sabotirane pre požara. Jedna je praktično bila neupotrebljiva, a drugoj su nedostajala creva za vodu.

Mejsov advokat je za LA Tajms izjavio da će pobijati optužbe te da njegov klijent i dalje stoji pri svome i negira optužbe. Tvrdi da mu se pokušava smestiti te da nije krivac.

Kolege svedočile da je Mays mrzeo mornaricu

Zanimljiva je fotografija koju je objavio na društvenim mrežama pre požara, na kojoj s napetim trbušnjacima pozira u boksericama, uz komentar "Volim miris napalma rano ujutro", što je referenca na film "Apokalipsa danas".

Mornaričko vodstvo navodi da je raspoloženje i ponašanje mornara koji su imali ambiciju postati deo Foka, a onda završili na običnim položajima u mornarici često "puno izazova". Mejs je to doveo do ekstrema.

U sklopu istrage svedočili su članovi posade. Jedan od 177 mornara rekao je da je Mejs "mrzeo" mornaricu.

Prezir prema autoritetu

Mejs se prijavio u mornaricu 2019. godine. Iduće godine započeo je izrazito naporan i zahtevan fizički trening koji traje 24 nedelje kako bi upao u Foke. Odustao je nakon pet dana obuke. Premešten je na Bonhom Ričard kao običan mornar i tada se, čini se, promenilo njegovo ponašanje. Kako se navodi u sudskim dokumentima, Mejs je tada počeo pokazivati "prezir prema autoritetima i američkoj mornarici". A onda je brod na kojem je bio zapaljen. Čak 40.000 tona težak ratni brod s kraja devedesetih jedan je od retkih s kojeg se može lansirati združeni napad borbenih aviona F-35.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading