BAJDEN NAJAVIO JOŠ JEDNO POVLAČENJE: Američka vojska nakon Avganistana napušta i Irak!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

27.07.2021

07:53

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je da će američka vojna misija u Iraku biti okončana do kraja godine i istakao da ova odluka odražava stvarnost na terenu više nego velike promene u američkoj spoljnoj politici.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Još pre nego što je Bajden preuzeo predsedničku dužnost, glavni fokus SAD bio je pružanje pomoći iračkim snagama, a ne ratovanje u njihovo ime, međutim američki predsednik nije precizirao da li planira da smanji američki kontingent u Iraku, koji sada broji oko 2.500 vojnika, prenosi AP.

Ova najava predsednika SAD usledila je posle odluke da se američke snage posle 20 godina vojnog angažovanja u Avganistanu povuku iz te zemlje zaključno sa 11. septembrom ove godine.

Američka vojna intervencija u Iraku i u Avganistanu koštala je puno novca i sprečila da Amerika posveti više pažnje sve snažnijoj Kini, koju Bajdenova administracija ocenjuje kao najveći dugoročni bezbednosni izazov.

U razgovoru sa novinarima tokom sastanka u Ovalnoj sobi sa iračkim premijerom Mustafom el Kadimijem Bajden je rekao da je njegova administracija i dalje posvećena partnerstvu sa Irakom u trenutku kada su u toj zemlji sve aktivnije paravojne snage koje podržava Iran, koje periodično napadaju baze u kojima su stacionirane američke trupe i koje zahtevaju da sve američke trupe odmah napuste Irak.

Komentari (0)

Loading