(VIDEO) DO TEMELJA SPALJUJU KATOLIČKE CRKVE U KANADI! Stravični incidenti se nižu i to nakon otkrića skoro 1.000 DEČJIH GROBOVA!

Autor: Republika

Svet

27.06.2021

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupno četiri katoličke bogomolje spaljene su do temelja nakon što su u Britanskoj Kolumbiji otkrivene dve masovne grobnice dece autohtonog stanovništva, koja su u 19. veku otimana od svojih porodica i na silu asimilovana u školama pod pokroviteljstvom Rimokatoličke crkve.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ostao samo pepeo i dim od katoličke crkve u Britanskoj Kolumbiji  

Ovog vikenda su na zapadu Kanade do temelja spaljene još dve katoličke crkve, crkva sv. Ane i crkva Čopaka u Britanskoj Kolumbiji, i to samo u sat vremena razmaka, što je izazvalo ogromnu zabrinutost u čitavoj zemlji budući da su prošlog ponedeljka dve bogomolje jedna za drugom uništene u požarima nakon obeležavanja Nacionalnog dana domorodačkih naroda.

Svi ti slučajevi tretiraju se kao sumnjivi, pa policija istražuje da li je i ko podmetnuo vatrenu stihuju.  

- Istraga o novim kao i prethodnim požarima je u toku, ali još niko nije uhvaćen niti optužen - rekao je narednik Džejson Bejda.

Uništavanje crkava dogodilo se nakon što je domorodačka grupa iz Britanske Kolumbije objavila da je pronašla na stotine neoznačenih grobova na mestu nekadašnjeg internata u Saskatčevanu. Takve obavezne internate vodile su kanadska vlada i verske vlasti tokom 19. i 20. veka, a cilj im je bila asimilacija dece autohtonog stanovništva. Pretpostavlja se da su upravo zato na meti podmetanja požara crkve u koje odlaze pripadnici domorodačkog stanovništva. 

Jedan od čelnih ljudi plemena LSIB, Kit Krou, kazao je za medije kako je rano ujutro u subotu primio poziv u kom mu je rečeno da je Čopaka crkva zapaljena, ali da, kada je pola sata kasnije stigao na mesto događaja, ona već bila pretvorena u pepeo.

- Ljut sam. Ne vidim da išta pozitivno može da izađe iz ovoga i biće gadno - kazao je Krou i istakao da su brojni članovi Katoličke crkve veoma uzrujani zbog novonastalih događaja. 

Podsetimo, u maju su pronađeni prvi posmrtni ostaci 215 dece iz škole internatskog tipa u Britanskoj Kolumbiji, koja je u to vreme bila pod kontrolom Rimokatoličke crkve. Zatvorena je tek 1978, a očigledno se slična stravična situacija odvijala i u obrazovnoj ustanovi u Saskatčevanu, gde je sredinom prošle nedelje otkriven 751 dečji grob. I ta škola je bila pod vlašću Rimokatoličke crkve. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pripadnici domorodačkih plemena su nakon stravičnog otkrića održali brojne proteste širom zemlje

U periodu od 1863. do 1998. više od 150.000 dece autohtonog stanovništva oduzeto je njihovim porodicama i smešteno u škole širom Kanade. Deci često nije bilo dopušteno da govore svojim jezikom i da se bave svojom kulturom, a mnoga su maltretirana i zlostavljana. Zato je ta praksa nazvana "kulturnim genocidom".

Godine 2008. pokrenuta je posebna komisija kako bi se dokumentovale i otkrile prave razmere i posledice tog sistema, pa je ustanovljeno da se veliki broj domorodačke dece nikad nije vratio u svoje matične zajednice. Iste godine se kanadska vlada službeno izvinila zbog tih dešavanja.

Nakon što su pronađeni posmrtni ostaci 215 dece, od kojih su neka imala svega tri godine, kanadski premijer Džastin Trudo je to nazvao potresnim podsetnikom na sramotno poglavlje u istoriji zemlje koju vodi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading