NEVIĐENI SKANDAL TRESE BRITANIJU, TAJNI SPISI O PROVOCIRANJU PUTINA NAĐENI NA STANICI AUTOBUSA! Evo dokaza da je upad britanskog razarača u Crno more BIO PLANIRAN!

Autor: Republika

Svet

27.06.2021

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski mediji bruje o skandalu koji je potresao Ujedinjeno Kraljevstvo nakon što su, očigledno greškom zaposlenih u Ministarstvu odbrane te zemlje, poverljiva dokumenta o akciji mornarice u Crnom moru, nedaleko od ruskog poluostrva Krim, nađena na autobuskoj stanici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zemlja predsednika Vladimira Putina u ozbiljnom klinču s Britanijom   

Neviđeni skandal potresao je Ujedinjeno Kreljevstvo nakon što je obelodanjeno da su poverljiva dokumenta ministarstva odbrane te zemlje sa detaljima o ovonedeljnom "okršaju" razarača Britanske kraljevske mornarice "HMS Defendera" i Ruske ratne mornarice u Crnom moru, pronađeni na autobusnoj stanici u Kentu.

U jednom setu dokumenata nađenih na javnom mestu raspravlja se o ruskoj reakciji na prolazak "HMS Defendera" nedaleko od obala poluostrva Krim, dok se drugi detalji odnose na moguću vojnu prisutnost Britanije u Avganistanu nakon što se u toj zemlji završi operacija NATO predvođena SAD.

Britanska vlada je o tom skandaloznom slučaju pokrenula istragu, a iz ministarstva odbrane su saopštili kako je jedan zaposleni prijavio gubitak osetljivih dokumenata. Nisu želeli da odaju više informacija. 

Inače, gotovo 50 stranica dokumenata nađeno je u pokisloj hrpi papira iza autobusne stanice u Kentu i to dan pre nego što je do incidenta došlo, što čitavu stvar čini još skandaloznijom. Osoba koja je pronašla spise, a koja je želela da ostane anonimna, kontaktirala je BBC kada je shvatila da se radi o osetljivom sadržaju.

- Dokumenti, koji uključuju mejlove i PowerPoint prezentacije najverovatnije su nastali u kancelariji nekog višeg funkcionera u Ministarstvu odbrane - navodi BBC i ističe kako je u spisima plovidba britanskog razarača kroz Crno more ocenjena kao "nevini potez".  

Podsetimo, razarač Britanske kraljevske mornarice koji se nalazio u Crnom moru zbog vojnih vežbi NATO u sredu se našao u centru globalne pažnje nakon ozbiljnog incidenta u kojem su učestvovali ruski patrolni brodovi, ali i borbeni avioni. Brod Ruske ratne mornarice je ispucao hice upozorenja prema "HMS Defenderu" koji je, prema tvrdnjama ruske strane, uplovio do tri kilometra u ruske teritorijalne vode u Crnom moru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
"HMS Defender" u srcu skandala 

Sučeljavanje se dogodilo blizu Rta Fiolent na poluostrvu Krimu, koje se 2014. otcepilo od Ukrajine i nakon odluke građana pripojilo Ruskoj Federaciji, što Zapad nikako ne želi da prihvati. Zato Britanija tvrdi da je njen brod bio u ukrajinskim vodama, tvrdeći još da Rusija nije upozoravala brod da se skloni iz spornih voda, kao i da ka njemu nisu ispaljeni hici. 

Međutim, zvanična Moskva je objavila niz snimaka koji ukazuju na to da se sve odigralo upravo onako kako ruska strana tvrdi, a u međuvremenu je u medijima objavljeno i svedočenje reportera BBC koji se nalazio na "HMS Defenderu" u trenutku incidenta i koji je potvrdio da je situacija bila više nego rizična. On je otkrio i da je Britanija namenski osmislila da se njen razarač odvoji od ostalih plovila koja su učestvovala u NATO vežbi i da "namerno provocira Rusiju".     

- Misija nazvana "Op Ditroite" bila je predmet rasprave na visokom nivou u Londonu još u ponedeljak, pokazuju dokumenta, a funkcioneri su spekulisali o mogućoj agresivnoj ruskoj reakciji ako se "HMS Defender" približi Krimu - navodi BBS i otkriva da se spominju tri potencijalna ruska odgovora, koji su označeni od "sigurni i profesionalni" do "nesigurni i neprofesionalni".

- U obzir je uzeta i alternativna ruta koja bi držala razarač podalje od spornih voda, pa bi se izbegao sukob, ali tada bi Rusija dobila dokaz da se Britanija boji ili da beži - navodi se u prezentaciji.

Dokumenti dakle otkrivaju kako je postupak "HMS Defendera" bio osmišljen unapred kako bi se pokazala potpora Ukrajini, provocirala Rusija i postigli brojni ciljevi uprkos rizicima.

Interesantno je da se u dokumentima, osim detalja plovidbe "HMS Defendera", nalaze i detalji o izvozu britanskog oružja kao i osetljive opservacije o tome gde bi Britanija mogla biti u konkurenciji sa svojim evropskim saveznicima. U jednom dokumentu spominju se i analiza prvih nekoliko meseci mandata američkog predsednika Džoa Bajdena i kako je fokus njegove administracije na Kinu i Indopacifik u "velikom delu kontinuitet Trampove politike".

U dokumentaciji se navodi i što bi Britanci trebalo da zahtevaju od Amerikanaca.

- Trebalo bi da iskoristimo sastanak da vidimo šta je sve američka administracija spremna da deli sa nama i u kolikoj je meri u praksi istinita njihova službena namera da se više ubuduće konsultuju sa saveznicima - ističe se u spisima. 

Većina njih, inače, imaju oznaku "službeno osetljivo", što je, kako navodi BBC, relativno nizak stepen klasifikacije, ali pristup tim papirima imaju samo osobe s opravdanim razlogom. Ipak, jedan dokument adresiran na ličnu pravnicu ministra odbrane Bena Volasa nosi oznaku "tajno, samo za britanske oči", a sadrži preporuke o britanskoj vojnoj prisutnosti u Avganistanu. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading