OZBILJNE OPTUŽBE IZ ANKARE: Turski ministar tvrdi da SAD stoje iza državnog puča 2016. godine

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.02.2021

17:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Turski ministar unutrašnjih poslova optužio je u četvrtak Sjedinjene Države da stoje iza neuspelog puča 2016. godine za koji je Ankara optužila muslimanskog propovednika sa sedištem u SAD, izveštava dnevnik Hurijet.

Foto: Tanjug/AP
Predsednik Turske: Redžep Tajip Erdogan

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je za Hurijet da su Sjedinjene Države upravljale pokušajem puča dok je Gulenova mreža to izvodila, dodajući da je „Evropa bila oduševljena tim povodom", i potvrđujući stav koji, kako je rekao, ponavlja od puča, prenosi Rojters.

- Veoma je jasno da Sjedinjene Države stoje iza 15. jula. FETO je to izvršio po njihovom naređenju - rekao je Sojlu.


Američki zvaničnici nisu bili odmah dostupni za komentar, ali Vašington je ranije negirao bilo kakvu umešanost. SAD su i više navrata odbile turske zahteve za Gulenovo izručenje, navodeći nedostatak verodostojnih dokaza iz Ankare.

Više od 250 ljudi ubijeno je u pokušaju svrgavanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegove vlade 15. jula 2016. godine.

Ankara već dugo optužuje propovednika Fetulaha Gulena, bivšeg Erdoganovog saveznika koji živi u Pensilvaniji, i njegov pokret za koji Ankara koristi skraćenicu "FETO". Gulen poriče bilo kakvu umešanost.

Komentari (0)

Loading