SMRT U KOVID BOLNICI: Nesrećnog mladića osoblje nije hranilo ni obišlo 100 sati?!

Autor:

Svet

01.02.2021

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest o smrti 34-godišnjeg Južnoafrikanca Šonisanija Letola zapalila je društvene mreže i zapanjila svetsku javnost zbog stanja u zdravstvenom sistemu u u toj državi.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Letol je primljen u bolnicu Tembis blizu Johanesburga u junu zbog bubrežne insuficijencije nakon što se zarazio koronavirusom, a o rezultatima nalaza nije obavešten do šest dana pre smrti.

Muškarca u bolnici nisu nahranili 43 sata pre nego je dobio lekove za spavanje, a potom nije dobio infuziju još 57 sati nakon što je zaspao, pokazala je istraga pokrenuta nakon njegove smrti, piše EN24News.

Roditelji mu nosili hranu, ali je nije dobio

Trebalo je čak 68 sati da lekari procene njegovo stanje, a nakon što je preminuo, telo mu je ležalo u bolničkom krevetu još deset sati. Roditelji su mu nosili hranu, ali mu osoblje bolnice nije dostavljalo jer su se portiri i čistači bojali da uđu na odeljenje na kom leže kovid pacijenti bez zaštitnih odela.

Ombudsman je u svom izveštaju, koji je objavljen pre nekoliko dana, zaključio da u toj bolnici nije ni trebalo da budu smešteni bolesnici zaraženi korona virusom jer su na ista odeljena smeštali i zaražene i nezaražene.

Zaključeno je i da bolnica nije ispunjavala zdravstvene stadarde, a uprava bolnice je okrivljena za "zastrašujuće vođenje evidencije" i za to što nije prebacivala odmah tela u mrtvačnicu.

- Ozbiljnost stanja gospodina Letola je moglo da se utvrdi mnogo ranije i da najverovatnije da drugi ishod - navodi se u izveštaju.

Pisao ministru dva dana pre smrti

- Problemi koje imam u jednoj od vaših bolnica, nastavljaju se, a sada postaju nepodnošljivi. Izgleda da ih ništa od ovoga ne zanima - napisao je na Tviteru Letol i tu poruku uputio ministru zdravlja Zveliju Mizeu dva dana nakon što je primljen u bolnicu.

Nažalost, tu njegovu poruku zdravstvene vlasti nisu čule na vreme. Nakon njegove smrti, društvene mreže užarile su se komentarima osude ovakvog postupka prema pacijentu, a sve se više ističe i razlika između 15 odsto populacije koja ima punu zdravstvenu zaštitu i ostatka stanovništva, a hiljdae ljudi potpisalo je peticiju u kojoj traže pravdu.

Vlasti će preduzeti disciplinske mere protiv direktora bolnice i pojedinih članova osoblja, uključujući i onih koji su lagali pod zakletvom, kako bi istražitelje odveli na pogrešan put. Lokalno zdravstveno odeljenje provincije u kojoj je bolnica je saopštilo da će implementirati ombudsmanove preporuke, prenosi Telegraf

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading