RODITELJI OPREZ: Zabeležen visok nivo kancerogene materije u hrani za bebe!

Autor: Telegraf, Republika

Svet

08.12.2020

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčka Nacionalna organizacija za lekove (ΕΟΦ) poziva proizvođača da povuče NESTLE SINLAC 6x500gr hranu za bebe nakon što je zabeležen viši nivo kadmijuma od vrednosti koje se propisuju u Evropi, navodi portal "Proto thema".

RepublikaFoto: pixabay.com

Kompanija NESTLE HELLAS je obaveštena da je u seriji 01960291Р NESTLE SINLAC 6x500gr dečje hrane, zabeležen viši nivo kadmijuma od evropske granice (prosek 0,087ppm naspram 0,04ppm).

 

Kompanija NESTLE HELLAS je obaveštena da je u seriji 01960291Р NESTLE SINLAC 6x500gr dečje hrane, zabeležen viši nivo kadmijuma od evropske granice (prosek 0,087ppm naspram 0,04ppm).

Trenutni nivo kadmijuma u hrani za bebe ne predstavlja akutnu opasnost po zdravlje, ali proizvod svakako ne bi trebalo konzumirati.

Nacionalna organizacija za lekove izdala je odluku da se sporna serija povuče sa tržišta u cilju zaštite javnog zdravlja. Kompanija mora direktno kontaktirati maloprodajne objekte i zatražiti da se proizvodi povuku.

Šta je uopšte kadmijum?

 

U pitanju je hemijski elemnt sa simbolom Cd, odnosno plavkasto-beli metal koji je hemijski sličan sa druga dva stabilna metala - cinkom i živom. Kadmijum pripada grupi teških metala i veliki je zagađivač životne sredine. Osim cigareta, najveći izvor kadmijuma su upravo prehrambene namirnice.

Grupe namirnica koje doprinose većem izlaganju kadmijuma su žitarice i proizvodi od žitarica, povrće, orasi i mahunarke, krompir i mesni proizvodi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kadmijum je prvenstveno toksičan po bubrege i može izazvati insuficijenciju, ali i demineralizaciju kostiju. Ujedno je klasifikovan i kao kancerogena supstanca, pa noviji podaci o izloženosti ukazuju na povećan rizik od raka pluća, endometrijuma, bešike i dojke.

Ljudi koji žive u kontaminiranim područjima, ali i puše povećavaju unos dva puta više na nedeljnom noviou.

Za čokoladu su utvrđena tri maskimalna nivoa u zavisnosti od sorte. Najstroži maksimalni nivo odnosi se na sorte čokolada koje uglavnom jedu deca. Što je čokolada tamnija, to su maksimalni nivoi veći. Četvrti maksimalni nivo postavljen je za kakao u prahu namenjenom za direktnu konzumaciju.

U mnogim zemljama Evropske unije, proizvodi iz ove serije biće povučeni

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading