TRAMPOVA ŠESTA FLOTA OTERALA ERDOGANA

Autor:

Svet

29.07.2020

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tenzije između Grčke i Turske, koje su zbog namera Ankare da započne istraživanja nafte i prirodnog gasa u spornim vodama oko grčkog ostrva Kastelorizo dovele skoro do oružanog sukoba, splasnule su čim se u spor umešala američka ratna mornarica i njena Šesta flota, pa su se turski bojni brodovi odmah vratili u baze.

Snage pod komandom predsednika SAD Donalda Trampa su se u okviru Udarne grupe nosača aviona (Carrier Strike Group, CSG), sa 12 bojnih brodova, koje je predvodio nosač aviona "Dvajt Ajzenhauer", ušli su u Sredozemno more iz Sueckog kanala kako bi obavile zajedničke vojne vežbe sa grčkim ratnim vazduhoplovstvom u vodama kod ostrva Krit. Sa "Ajzenhauera" su poletela četiri borbena aviona F-18, a iz baze Suda na Kritu vežbi se priključilo osam grčkih aviona F-16. Vežba je započela u petak, da bi narednog dana turska ambasada u Vašingtonu putem Tvitera objavila da je istraživački brod "Oruč Reis" započeo potragu za naftom i gasom kod ostrva Kastelorizo, da bi taj tvit ubrzo izbrisala. Grčki list Katimerini javio je da je "Oruč Reis" ostao ukotvljen kod turske luke Antalija, a u nedelju su napetosti oko spornog ostrva počela da opadaju pošto su turski bojni brodovi krenuli natrag u svoje baze.

"OBUSTAVA NA NEKO VREME"

Portparol Predsedništva Ibrahim Kalin izjavio je u utorak da će Turska obustaviti istraživanja nafte i prirodnog gasa u spornim vodama u istočnom Sredozemlju. Kalin je preneo da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao saradnicima da budu konstruktivni i obustave bušenje na neko vreme.

Tramp u ofanzivi 100 dana pred izbore

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Do američkih predsedničkih izbora ostalo je još oko 100 dana, a prema anketama, Tramp je imao devet odsto manje podrške od demokratskog izazivača Džoa Bajdena. Tramp je promenio šefa kampanje i na tu funkciju vratio Bila Stepijena, koji ga je spasao 2016, kada je zaostajao za tadašnjom kandidatkinjom demokrata Hilari Klinton, koju je aktuelni predsednik na kraju pobedio. Promena je donela novu Trampovu ofanzivu na Tviteru, na kojem je zapretio sa najmanje deset godina zatvora za "ludake i anarhiste" koji divljaju na protestima u SAD, a poručio je i da će u slučaju pobede Bajdena propasti berza i goreće američki gradovi. S druge strane, obećao je da će on pobediti koronavirus i da će njegovim reizborom Amerika ući u "zlatno doba".

- Svi bi trebalo da nastave sa radom na vlastitim kontinentalnim delovima, a zajednički u spornim područjima - rekao je Kalin i dodao da bi problem sa Grčkom trebalo rešiti kroz dijalog, pre nego pretnjama da će Turskoj biti blokiran evropski put.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas pozdravio je odluku Turske i ponovio da je poslednja istraživačka misija Turske nelegalna, kao i da se nada da će dve zemlje moći da obave suštinske razgovore.

NOSAČ AVIONA "DVAJT AJZENHAUER"

- Nuklearni pogon

- Star 50 godina

- Vrednost 4,5 milijardi dolara

- Nosi do 90 aviona i helikoptera

KO JE VEŽBAO KOD KRITA

- "Dvajt Ajzenhauer"

- 12 američkih bojnih brodova

- četiri borbena aviona F-18

- osam grčkih aviona F-16

ULOGA MERKELOVE

Prošle nedelje, na čijem početku je Turska i poslala bojne brodove ka Kastelorizu, nemački tabloid Bild objavio je da su sporenja oko morske zone postala toliko opasna da je kancelarka Angela Merkel telefonskim pozivom liderima dve zemlje sprečila rat "bukvalno u poslednjem minutu". Prošlog utorka uveče 18 turskih brodova bilo je na putu ka ostrvu Megisti, što je turski naziv za Kastelorizo, a Grčka je svoju armiju stavila u stanje pune borbene gotovosti, da bi se onda u sve uključila Merkelova. Ona je prvo telefonirala Erdoganu, a potom razgovarala i sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom. Turska je povukla 16 bojnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading