Merkel o koronavirusu: Nismo bezbedni, nalazimo se na tankom ledu!

Autor: informer.rs, Republika

Svet

23.04.2020

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas, u obraćanju Bundestagu, da će pandemija koronavirusa biti pobeđena samo vakcinom i podvukla da još nismo u završnoj fazi pandemije, već na njenom početku

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da je Nemačka još uvek na početku pandemije i pozvala na solidarnost na nivou Evropske unije i najavila povećanje nemačkih uplata u zajednički evropski budžet.

- Niko to ne sluša rado, ali istina je da se ne nalazimo u završnoj fazi pandemije, nego na početku. Mi ćemo još dugo morati da živimo s ovim virusom - rekla je Angela Merkel u obraćanju parlamentu koje uobičajeno prethodi svakom sastanku na vrhu Evropske unije.

Merkel je upozorila da se kod trenutnog uspeha u borbi protiv širenja koronavirusa radi "samo o jednoj etapi" u borbi protiv pandemije.

- Suočeni smo sa veoma vanrednim ozbiljnim periodom. Svi u vladi i parlamentu, cela zemlja stavljeni smo pred test. Radi se o životu i zdravlju ljudi... Mi se još uvek nalazimo na tankom ledu, ja bih rekla na vrlo tankom ledu - rekla je Merkel i upozorila na prebrzo popuštanja mera.

Ona je istakla da su donete mere za koje nije bilo zakonskih primera, zbog čega se zahvaljuje Bundestagu što je u teškim uslovima donosio zakone.

Podvukla je da će, ako se pokaže izdržljivost i disciplina, zemlja biti u stanju da se što pre ponovo otvori.

- Od ključnog značaja je da se ne osetimo prebrzo bezbednim - poručila je ona.

Kritikovala je pokrajine, rekavši da joj zadaje brigu primena zaključka sa sednice sa pokrajinama.

- Naš federalni poredak je jak. Ali i pored toga smatram svojom obavezom da opominjem. Nemojte dozvoliti da postignuto ugrozimo. Bila bi šteta ako bi preuranjeno pomislili da smo na kraju. Pametno je biti obazriv - poručila je Merkel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading