Zelenski se požalio na Putina: Mislio sam da smo se dogovorili, kad ono...

Autor:

Svet

10.12.2019

22:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski i ukrajinski predsednici Vladimir Putin i Volodomir Zelenski dogovorili su se u Jelisejskoj palati da se do kraja godine u potpunosti primeni sveobuhvatni sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zelenski / Putin

Devet sati teških razgovora dvojice državnika u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel najbolje je oslikao Zelenski, koji se požalio na svog ruskog kolegu da detaljno analizira svako pitanje. - Ja sam drugačiji čovek, brz. Mislio sam, samo što se nismo dogovorili, kad ono ništa. Drugačija nam je prirodna biomehanika - izjavio je ukrajinski lider posle iscrpljujućeg susreta.

Prisutni novinari zabeležili su da je govor tela Putina i Zelenskog bio veoma hladan, javno se nisu rukovali, a sve su činili da izbegnu kontakt očima.

Govor tela dvojice predsednika bio hladan, nisu se rukovali i sve vreme izbegavali poglede

Lideri četiri zemlje (tzv. Normandijska četvorka) održali su zajedničku konferenciju za medije o smirivanju situacije u Donbasu, a pre nje su u zajedničkom saopštenju istakli kako su se saglasili sa neposrednim merama za stabilizaciju situacije u konfliktnom području.

TRI TAČKE SPORAZUMA

- puštanje zarobljenika sa svake strane do kraja godine

- stvaranje tri nova demilitarizovana područja do kraja marta 2020.

- stvaranje novih prelaza koji će civilima omogućiti prelazak kontrolne linije koja razdvaja Donjeck i Lugansk od ostatka Ukrajine

Prethodni pokušaji grupe u ovom formatu da ublaži sukob u najboljem slučaju su završavali prilično različitim rezultatima. U ovom sporazumu piše da se do kraja godine obezbedi puštanje zarobljenika sa svake strane, da se stvore tri nova demilitarizovana područja do kraja marta 2020. i da se stvore novi prelazi koji će civilima omogućiti prelazak kontrolne linije koja razdvaja Donjeck i Lugansk od ostatka Ukrajine.

Na konferenciji za novinare Putin je pozdravio sastanak četvorke, navodeći da predstavlja važan korak ka deeskalaciji sukoba u Ukrajini. On je pozvao i na izmene ukrajinskog Ustava kako bi se Donbasu dodelio specijalan status.

Makron: Nismo došli do čudesnog rešenja, ali smo postigli napredak

- Moramo da budemo sigurni da nema više čekanja u trajanju od jednog sata, tako da hiljade običnih ljudi koji žive na ovom području mogu lako proći. Ne zaboravimo na obične ljude koji tu žive. Svi naši aranžmani moraju da poboljšaju njihov život, i to ne negde u budućnosti, već sada - istakao je Putin, dodajući da je potrebno dati amnestiju ljudima koji su učestvovali u konfliktu.

Štajnmajerova formula

Grupa se sada složila da primeni tzv. Štajnmajerovu formulu, nazvanu po bivšem nemačkom šefu diplomatije, prema kojoj izbori treba da se održe u Donjecku i Lugansku, s ciljem da se tim regionima dodeli autonomni status. Kijev, Moskva i OEBS su se u principu složili sa formulom u oktobru ove godine. Iako su Ukrajinci uglavnom podržavali približavanje Zelenskog Putinu, tamošnji nacionalisti smatraju da je Štajnmajerova formula kapitulacija prema Moskvi.

S druge strane, Zelenski je rekao da Ukrajina neće pristati na teritorijalne ustupke u zamenu za postizanje mira, dodajući da njegova zemlja mora da ima potpunu kontrolu nad svojim istočnim područjima i da na tom polju neće praviti kompromise. Takođe, on je istakao da je problem izvoza ruskog gasa kroz Ukrajinu otklonjen i da će se raditi na sporazumu po tom pitanju.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je bio domaćin razgovora zajedno sa Merkelovom, rekao je da su na sastanku bile vidne razlike.

Normandijska četvorka

Grupa lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke nosi ime Normandijska četvorka po datumu i mestu prvog sastanka 6. juna 2014, kada su se njeni članovi okupili na marginama 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiji. Tada je na čelu Ukrajine bio Petro Porošenko, dok je kao predsednik Francuske Fransoa Oland.

- Nismo došli do čudesnog rešenja, ali smo postigli napredak - rekao je Makron, a slično je poručila i nemačka kancelarka:

- Imamo mnogo posla da uradimo, ali nakon današnjeg sastanka smatram da postoji dobra volja da se reše teška pitanja.

I pored ovog dogovora, Rusija i Ukrajina se i dalje ne slažu o pojedinim pitanjima, kao što su povlačenje proruskih snaga i izbori u oblastima Ukrajine koje su pod kontrolom pobunjenika.

Lideri četiri zemlje složili su se da se opet sretnu u roku od četiri meseca, što je značajno kraća pauza u pregovorima nego prethodne tri godine kada je održan poslednji susret.

MOJ STAV

Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije

- Ovaj sastanak je potvrda da se i najžešći sukobi mogu rešavati za stolom i da to nema alternativu. Postignute mere su izraz dobre volje i onih stvari o kojima je govorio Makron, a tiču se toga da Putin nema pretenzije ka drugim državama i da želi mir, a ne eskalaciju vojnih dejstava

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading