FBI: Napad na Floridi tretiramo kao terorizam

Autor: Tanjug

Svet

08.12.2019

20:26

FBI tretira fatalnu pucnjavu u mornaričkoj bazi na Floridi, koju je izveo student vazduhoplovstva iz S. Arabije, kao teroristički akt, saopštila je ta agencija.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Utvrđeno je gde se nalaze svi međunarodni studenti u bazi Pensakola, nije bilo hapšenja, a zajednica se ne nalazi pod neposrednom pretnjom, rekla je specijalna agentkinja Rejčel L. Rohas na konferenciji za novinare.

Saudijski zapovednik naredio je svim studentima iz zemlje da ostanu na jednoj lokaciji u bazi, dodali su zvaničnici na konferenciji za novinare.

Uz to, vlasti veruju da je napadač na društvenim medijima pisao objave u kojima je govorio o američkoj podršci Izraelu i optužio Amerikance da su anti-muslimani, rekao je američki zvaničnik za AP.

Istražitelji takođe veruju da je napadač posetio Njujork Siti, uključujuci Rokfeler Centar, nekoliko dana pre pucnjave i da rade na utvrđivanju svrhe putovanja, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

 

 

FBI i drugi rekli su da pokušavaju da utvrde da li je napadač, potporučnik Mohamed Alšamrani (21) iz Kraljevskog Saudijskog ratnog vazduhoplovstva, delovao sam. Alšamrani je bio student vazduhoplovstva u Pensakoli, gde se strani vojnici redovno obučavaju SAD.

Sjedinjene Države zatražile su pomoć saudijskih zvaničnika, dok oni pokušavaju da prikupe podatke o napadaču i njegovom motivu.

Alšamrani je otvorio vatru u učionici u bazi, ubivši tri osobe i ranivši dva šerifova zamenika, jednog u ruku, a drugog u koleno, pre nego što ga je jedan od njih ubio. Još osam osoba je povređeno.

Komentari (0)

Loading