(VIDEO) Otvorena spektakularna vazdušna luka u Pekingu: KINESKI MEGAAERODROM U OBLIKU MORSKE ZVEZDE

Autor:

Svet

25.09.2019

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kineskoj prestonici otvoren je novi međunarodni aerodrom "Dasing", u koji je uloženo 11 milijardi dolara, a otvaranje je upriličeno nekoliko dana uoči proslave 70. godišnjice osnivanja Narodne republike Kine 1. oktobra. Aerodrom je zvanično otvorio predsednik Kine Si Đinping.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zvanično otvoren: Aerodrom Dasing

Prema navodima kineskog lista Čajna dejli, ova vazdušna luka prostire se na 700.000 kvadratnih metara, odnosno pokriva površinu 98 fudbalskih stadiona. Postojeći aerodrom u Pekingu do sada je bio drugi po frekventnosti u svetu, odmah iznad aerodroma u američkom gradu Atlanti.

Kineski zvaničnici navode da je otvaranje nove vazdušne luke bilo neophodno kako bi se smanjio pritisak na prenatrpani međunarodni prestonički aerodrom u Pekingu. BBC navodi da aerodrom "Dasing" ima najveći terminal na svetu, smešten u jednoj zgradi koja je u obliku morske zvezde, a očekuje se da će kroz njega prolaziti najveći deo od 170 miliona putnika koliko se očekuje u glavnom gradu Kine do 2025. godine.

Najveći terminal na svetu smešten u jednoj zgradi

Brojke

- 11 milijardi dolara koštala je izgradnja ovog aerodroma
- 98 fudbalskih terena ukupna površina (700.000 kvadratnih metara)
- 170 miliona putnika proći će kroz njega do 2025. godine

 

 

Kineski list Global tajms objavio je da je prve letove sa novog aerodroma obavilo sedam kineskih avio-kompanija, a pri čemu su led probile dve - "Čajna sautern erlajnz" i "Čajna istern erlajnz". I međunarodne avio-kompanije, poput "Britiš ervejza", "Kataj pacifika" i "Finera", objavile su planirane rute za "Dasing".

Novi aerodrom nalazi se na oko 46 kilometara južno od pekinškog trga Tjenanmen, a dizajnirao ga je poznati arhitekta Zaha Hadid. Otvaranjem nove vazdušne luke Peking se pridružio nekolicini svetskih gradova, uključujući Njujork i London, koji imaju po dva međunarodna aerodroma za duge letove.

Stari pekinški prestonički aerodrom otvoren je 1958. godine, a do sada je njegove usluge koristilo 100 miliona putnika.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading