CRNO NAM SE PIŠE: Jezive prognoze za budućnost!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

31.08.2017

07:11 >> 08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon uragana Harvi, stručnjaci upozoravaju da nam prete još veće i jače oluje. Sada stiže oluja Lidija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Planeti Zemlji bukvalno preti potop

Tropska oluja Lidija formirala se nad Tihim okeanom, na oko 290 kilometara jugoistočno od vrha meksičke države Donja Kalifornija, preteći da narednih dana preraste u uragan, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Oluja se kreće u smeru sever-severozapad brzinom nešto većom od 11 kilometara na sat i očekuje se da će tako i ostati u narednih nekoliko dana, navodi NHC.

Oluja je praćena vetrom od 64 kilometra na sat, a predviđa se da će on ojačati u narednih 48 sati, prenela je agencija Rojters.

- Lidija još ima potencijal da preraste u uragan pre nego što udari u kopno - upozorava NHC.

Oluja bi mogla da donese obilne padavine, koje bi prouzrokovale po život opasne poplave i odrone.

Stručnjaci upozoravaju da, posle uragana razarajućeg intenziteta kao što je Harvi i porasta nivoa mora, zagrevanja okeana i viših temperatura vazduha, dolaze još "veće i jače" oluje.

Eksperti su saglasni da je posledica globalnog zagrevanja porast ekstremnih količina padavina, kao i da će se trend povećanja dnevnih kolicina padavina nastaviti, usled porasta globalnih temperatura, prenosi agencija Frans pres.

- Oluja Harvi, koja je pogodila Hjuston, pre je oluja koja se događa jednom u hiljadu godina. Ali, očekujemo da će se broj uragana značajno intenzivirati u ovom veku, kao posledica zagrevanja okeana i atmosfere - smatra profesor za atmosfersku nauku Keri Emanuel.

Zamenik direktora Potsdam instituta za istraživanje klimatskih promena Stefan Ramstorf kaže da je "logična posledica globalnog zagrevanja globalno povećanje ekstremnih padavina", i da su jake kiše, koje je doneo Harvi, prouzrokovale poplavu, što je, kako ocenjuje, najveća pretnja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading