Mađari na nogama: 10.000 ljudi na protestu protiv Orbanove vlade

Autor: Tanjug

Svet

16.12.2018

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 10.000 građana protestovalo je danas u Budimpešti protiv novog zakona o radu i, kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana.

RepublikaFoto: TAnjug/AP
Protesti u centru Budimpešte

Današnji protesti nose naziv "Srećan Božić gospodinu premijeru" i četvrti je po redu u poslednjih nedelju dana koji organizuju levičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati, prenosi Rojters.

Orbanova partija Fides u subotu je, reagujući na proteste u zemlji saopštila da je "sve očiglednije da su učesnici protesta kriminalci koje je organizovala mreža (Džordža) Soroša".

Početkom meseca, vlada Viktora Orbana je primorala Centralni Evropski Univerzitet da napusti Mađarsku, u okviru dugogodišnjeg sukoba Orbana sa američkim milijarderom Sorošem, liberalom mađarskog porekla.

Demonstranti su u šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane. Na jednom od slogana je, kako se navodi, pisalo "Nemoj da kradeš".

 

 

- Vlada nas ignoriše nas radnike. Moramo da podignemo glas i odgovorimo - rekao je Tamaš Sekeli, zamenik predsednika Udruženja sindikata Mađarske.

- Nezadovoljstvo raste - kazala je 26-godišnja Andi, studentkinja sociologije koja nije želela da otkrije pun identitet.

- Usvojili su dva zakona ove nedelje koji... neće pomoći interesima Mađara - kazala je ona.

Novim zakonom o radu poslodavcima je dozvoljeno da traže do 400 prekovremenih sati rada godišnje, zbog čega su ga kritičari nazvali "Zakon za robove".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading