PRAVOSNAŽNO! Viši sud u Podgorici doneo presudu mitropolitu Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika

Autor:

Svet

23.02.2024

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potvrdili presudu kolege iz nikšićkog Osnovnog suda, sudije Mirka Kojovića.

PRAVOSNAŽNO! Viši sud u Podgorici doneo presudu mitropolitu Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika

Foto: Tanjug/E stock

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika pravosnažno su oslobođeni optužbi da su 2020. godine kršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se, skupa sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta - litije ulicama grada.

Odluku o tome donelo je veće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsedavala sudinja Katarina Padalica, a u kom su bili Jovan Jovanović i Liljana Bulatović.

Oni su, nakon sednice održane 24. januara, danas potvrdili presudu kolege iz nikšićkog Osnovnog suda, sudije Mirka Kojovića, koji se tokom izricanja oslobađajuće presude pozvao na domaće zakonodavstvo, međunarodne konvencije, kao i praksu i presude Evropskog suda za ljudska prava i slobode.

Istovremeno, kao neosnovanu odbili su žalbu Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću.

Mitropolitu, nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, i sveštenicima, Bobanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću, sudilo se zbog sumnje da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore i postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti, pišu Vijesti.

Mitropolit Joanikije i sveštenici su nakon molitvenog hoda bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading