TELO ŽENE LEŽALO 4 MESECA U MRTVAČNICI: Misteriozna gospođa nije imala rodbinu, EVO KO JE ORGANIZOVAO SAHRANU

Autor:

Svet

29.01.2024

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što je dodatno iznenadilo lokalnu zajednicu jeste činjenica da je pokojnica imala stan, automobil i nekoliko štednih knjižica u raznim bankama.

TELO ŽENE LEŽALO 4 MESECA U MRTVAČNICI: Misteriozna gospođa nije imala rodbinu, EVO KO JE ORGANIZOVAO SAHRANU

Foto: pixabay.com

U mirnoj Lovretskoj ulici u Splitu, stanovnici su se nedavno suočili sa neobičnim događajem koji je izazvao dosta pažnje u lokalnim medijima. Naime, telo starije žene je četiri meseca ležalo na ledu u mrtvačnici, čekajući da neko organizuje njenu sahranu.

Stanari Lovretske ulice su bili iznenađeni i šokirani ovim događajem, s obzirom na to da su retko viđali stariju damu koja je mirno živela u svom stanu od 44 kvadrata bez velike komunikacije sa susedima. Ono što je dodatno iznenadilo lokalnu zajednicu jeste činjenica da je pokojnica imala stan, automobil i nekoliko štednih knjižica u raznim bankama, ali nije imala rodbine niti najbližih članova porodice koji bi se pobrinuli za njenu sahranu.

Komšinica koja je prijavila neugodan miris iz stana starije žene, pokušala je da pronađe njenu rodbinu, ali bez uspeha. Kako se niko nije javljao, stanari su na kraju odlučili da sami organizuju sahranu za svoju komšinicu, skupljajući novac među sobom.

- Vreme je prolazilo, a nas desetak iz zgrade odlučilo je da skupimo novac da je mi stanari sahranimo. Svi smo mi mahom penzioneri, mnogo nam je bilo da damo sto evra po osobi za sahranu, ali nije bilo druge. Računali smo, ako se nađe naslednik i podigne tu ušteđevinu, platiće sahranu, a ako ne, hvala Bogu. Naša komšinica nije repa bez korena. Imala je u Splitu na Lovrincu svoju grobnicu u kojoj su joj sahranjeni roditelji i nije zaslužila da njeno telo bude četiri meseca na ledu na splitskoj Patologiji - kaže komšinica.

Međutim, kada su stanari otišli da preuzmu telo pokojnice, suočili su se sa neočekivanim troškovima. Naime, lokalna patologija je od njih zahtevala da plate ležarinu za telo pokojnice, što je izazvalo negodovanje među penzionerima koji su se osećali prevarenim.

- Nakon tri meseca od pronalaska tela, naša predstavnica stanara otišla je do splitske Patologije, a tada su joj rekli da mi stanari moramo da platimo 15 evra po danu ležarine za telo pokojnice ako želimo da preuzmemo telo. Onda se to spustilo na navodnih šest i po evra po danu. Nas stanare bi ta ležarina koštala još po sto evra po glavi i na to nismo pristali. Bog njoj dao pokoj, ali 200 evra da penzioner da za njenu sahranu i ležanje na Patologiji stvarno je za nas mnogo kad nam je penzija oko 400 evra mesečno. Ne znam kako se to završilo, ali nakon nešto više od tri i po meseca za njenu smrt su doznale i njene koleginice iz splitskoga "Koteksa" s kojima je radila. Koleginice su platile čitulju u novinama, ali ne znam ko je platio sahranu - navodi komšinica.

Nakon insistiranja bivših koleginica pokojnice, i potvrde da nema rodbinu, patologija je izdala dokumentaciju za organizaciju sahrane, a gradska vlast je podmirila pogrebne troškove.

Stanarima nije jasno zašto je njihova komšinica bila tako zatvorena, pogotovo što je bila srčani bolesnik dugo vremena, imala je i rak dojke te je poslednjih trideset godina bila pod posebnom ishranom.

Na sahrani je bilo tridesetak ljudi. Stanari navode da su na sahrani čuli da je pokojnica bila šef u Koteksu.

- Mnogo je putovala u mladosti, bila je uspešna žena, ali ni o sebi ni o svom poslu nije govorila ništa. Sve što je očima videla, rukama je znala da napravi pa tako i svoje lepe kapute, haljine, pulovere i ostalu garderobu. Bila je dama, školovana, pristojna, ali tajanstvena - navodi komšinica.

Predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju navodi da se u slučaju da niko od rodbine ne dođe po telo pokojnika pokreće postupak sahrane sa socijalnom službom grada Splita i drugim nadležnim institucijama.

- Na insistiranje bivših koleginica pokojnice, a nakon potvrđene informacije da imenovana nema rodbinu, ali da poseduje grobno mesto na Lovrincu, obducent je istima izdao potrebnu dokumentaciju za organizaciju sahrane nakon čega je Pogrebno poduzeće Lovrinac pokojnicu odvezlo na gradsko groblje. Napominjemo da takozvana ležarina i nikakvi drugi troškovi KBC-a nisu nikome naplaćeni - navode iz Patologije.

Pogrebne troškove za umrle osobe bez rodbine, koje su imale prebivalište u Splitu, kako navode lokalni mediji, podmiruje gradska vlast s pravom nadoknade pogrebnih troškova iz ostavine umrlog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading