PRVO OBRAĆANJE JAKOVA MILATOVIĆA: Ovo smo čekali 30 godina, rekli smo zbogom poslednjem diktatoru u Evropi!

Autor:

Svet

02.04.2023

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi predsednik Crne Gore je kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

PRVO OBRAĆANJE JAKOVA MILATOVIĆA: Ovo smo čekali 30 godina, rekli smo zbogom poslednjem diktatoru u Evropi!

Foto: Tanjug/printscreen

U Crnoj Gori danas je održan drugi krug predsedničkih izbora u kome su se nadmetali aktuelni šef crnogorske države i kandidat DPS za još jedan mandat Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović.

Ubedljivu pobedu odneo je kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović. On će zvanično stupiti na tu funkciju 21. maja.

22.39 - Obraćanje Jakova Milatovića!

Novi predsednik Crne Gore obraća se nakon rezultata izbora.

- Večears je noć koju smo čekali više od 30 godina. Večeras je Crna Gora napravila jedan odlučan korak napred. Rekla je zbogom ovom prevaziđenom režimu  Đukanovića i napravila korak ka evropskoj Crnoj Gori i neka nam je sa srećom - rekao je Milatović.

- Crna Gora želi dobre susedske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana - rekao je.

- Rekli smo zbogom poslednjem diktatoru u Evropi. Ovo je istorijsko veče, molim vas da dostojanstveno, kao što je i ova pobeda dostojanstvena, slavite! -

22.31 - I zvanično gotovo! CeMi objavio konačne rezultate!

Prema 100 odsto obrađenog uzorka Jakov Milatović je osvojio 60% glasova, dok je Milo Đukanović osvojio 40%, podaci su Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

 

 

22.19 - Uzavrela atmosfera na ulicama Crne Gore!

Na ulcama Crne Gore ori se "Veseli se srpski rode" i vijore se zastave Srbije i Crne Gore jedne do druge, a vide se i zapaljene baklje. Deo atmosfere pogledajte u videu.

 

22.12 - Obraćanje i skandalozno ponašanje Mila Đukanovića!

Sada već bivši predsednik Crne Gore priznao je poraz i čestitao protivniku Jakovu Milatoviću izbornu pobedu!

- Nekada na izborima pobedite, nekada na izborima izgubite. Mislim da smo pokazali izbornu odgovornost - rekao je Đukanović.

- Ja sam svakako predsednik do 21. maja, trudiću se da posao obavljam na najbolji način, moj pogled na ovo što su građani izabrali, bio je mnogo kritičniji nego što to su to građani videli, novom predsedniku želim da bude uspešan i da doprinese prosperitetu države - rekao je Đukanović u obraćanju u izbornom štabu.

Poručio je da prihvata izborni rezultat i dodao da njegovom nasledniku želi da bude uspešan predsednik, jer, kako je rekao, ako bude uspešan to znači da će i Crna Gora biti uspešna.

Prisutni u štabu pevaju, skandiraju ime odlazećeg predsednika i bukom ne dozvoljavaju novinarki podgoričkih Vijesti da postavi pitanje. Na svaki pokušaj da postavi pitanje ođekivali su uzvici negodovanja i pesma Oj lijepa majka zoro.

Đukanović ni na koji način nije pokušao da ih umiri, a onda je u jednom trenutku rekao da će verovatno biti još vremena da odgovara na pitanja novinara, okrenuo se i otišao.

22.05 - CeMI: 40% za Đukanovića, 60% za Milatovića

Prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu 99,2 odsto prebrojanih glasova, Milatović je osvojio 60 odsto glasova, a kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović 40 odsto.

Izlaznost je, prema podacima CeMI-ja, bila 70,5 odsto.

21.57 - Abazović čestitao Milatoviću izbornu pobedu!

Crnogorski premijer Dritan Abazović čestitao je večeras kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću na izboru za, kako je naglasio, prvog evropskog predsednika u istoriji Crne Gore.

- Čestitam Milatoviću izbor za prvog evropskog predsednika u istoriji Crne Gore. Misija je završena - napisao je Abazović na Telegramu.

On je ocenio da je pred Crnom Gorom svetla budućnost, prenose podgoričke Vijesti.

- Radićemo zajedno za evropsku, građansku i ekološku Crnu Goru - poručio je Abazović.

21.43 - Prebrojano 100% glasova - Milatović pobednik!

Prema rezultatima CDT na 100 odsto uzorka: Milatović 58,9, Đukanović 41,1 odsto glasova.

Prema CeMi, na 98% obrađenog uzorka Jakov Milatović je doneo pobedu sa 60,0%, dok je Milo Đukanović odneo 40,0% glasova birača.

21.39 - Crna Gora slavi pobedu novog predsednika!

U Podgorici, Nikšiću, Baru građani uz vatromet, pesmu i petarde slave pobedu kandidata PES za predsednika Crne Gore Jakova Milatovića nad aktuelnim šefom države Milom Đukanovićem.

 

I dok se ispred štaba PES slavi i skandiara "Milo ode" u štabu DPS u staroj zgradi vlade gotovo da nema nikoga i ne zna se kada će se Đukanović obratiti.

 

 

21.27 - Obraćanje iz izbornog štaba Jakova Milatovića!

- Vreme je da se čuje dugoočekivana vest - Režim je propao, Đukanović je izgubio! Demokratska i evropska Crna Gora je rekla svoje: Jakov Milatović je pobednik, Jakov Milatović je novi predsednik Crne Gore - saopšteno je iz štaba.

Ovo je sigurna i ubedljiva pobeda i pobeda slobodne Crne Gore. Otvaramo novi list, srećna vam nova Crna Gora - saopšteno je iz izbornog štaba Jakova Milatovića.

21.30 - Obrađeno 98% uzorka

Kandidat za predsednika Milo Đukanović osvojio je 41.1 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 58.9 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 98.1 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

21.24 - Obrađeno više od 96% uzorka! Milatović je novi predsednik!

Stanje je nepromenjeno i na obrađenih 96,2 % obrađenog uzorka.

Jakov Milatović ima 60,1%, dok Milo Đukanović ima 39,9%, podaci su Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

21.14 - Obrađeno 94,5% uzorka

Na osnovu obrađenog 94,5% obrađenog uzorka, Jakov Milaotvić je odneo pobedu na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, podaci su Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Jakov Milatović ima 60,1% glasova, dok Milo Đukanović ima 39,9%.

21.03 - Jakov Milatović novi predsednik!

Kandidat za predsednika Milo Đukanović osvojio je 41.8 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 58.2 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 92.3 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Kandidat za predsednika Milo Đukanović osvojio je 39.9 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 60.1 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 92.5 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Obraćanje iz izbornog štaba Jakova Milatovića

Članovi štaba Jakova Milatovića prvi su se oglasili večeras.

- Na osnovu 41 odsto obrađenog biračkog tela, Jakov Milatović ima 62 odsto, dok Milo Đukanović ima oko 38 odsto. Jakov ubedljivo vodi u Podgorici, gde očekujemo da će imati oko 40.000 glasova više. Očekujemo ubedljivu pobedu i u Zeti. Molimo građane da dostojanstveno slave večeras. Novo obraćanje će biti oko 22 časa - rečeno je iz štaba Jakova Milatovića.

20.54 - Presek na 85% obrađenog uzorka: Milo izgubio izbore?

Kandidat za predsednika Milo Đukanović osvojio je 42.4 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 57.6 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 85 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

20.45 - Nedostižna razlika: Jakov Milatović sve bliži izbornoj pobedi!

Kandidat za predsednika Milo Đukanović osvojio je 39.9 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 60.1 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 72.2 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Kandidat za predsednika Milo Đukanović osvojio je 43.2 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 56.8 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 72.5 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

20.41 - Milatović ubedljiv!

Kandidat za predsednika Milo Đukanović osvojio je 43.1 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 56.9 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 65.2 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

20.30 - CDT na 43,5 odsto uzorka: Milatović 56,8, Đukanović 43,2 odsto glasova

20.27 - Ovo su prvi rezultati izbora!

Kandidat za predsednika Milo Đukanović osvojio je 39,2 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 60,8 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 31,2 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

CeMI na 45 odsto uzorka: Milatović i dalje vodi

20.25 - Do 20.00 glasalo 70,7% birača!

CDT je objavio da je u drugom krugu izbora glasalo 70,7 odsto birača, odnosno oko 383.300 građana.  CDT je saopštio da je izlaznost veća za 7,7 odsto u odnosu na prvi krug izbora 19. marta.

Dojava o bombama na biralištima

Na mail adresu portala Standard nešto posle 19.00 sati stigao je mail preteće sadržine u kom se navodi da su postavljene eksplozivne naprave na više biračkih mesta u Podgorici.

20.06 - Prva pobeda Jakova Milatovića!

U Praćevcu kod Beraba, Jakov Milatović je odneo prvu pobedu u drugom krugu oredsedničkih izbora. On je dobio 11 a Đukanović 3 glasa.

U prvom krugu Milatović je imao 1 glas, a Mandić i Bečić ukupno 10.

20.00 - Zatvorena većina biračkih mesta! 

Skoro sva biračka mesta u Crnoj Gori zatvorena su u 20.00 časova. 

Biralište u bjelopoljskom selu Kanje, gde je glasanje bilo nakratko prekinuto, biće otvoreno do 21 sat, rekli su iz CDT-a.

Iz CEMI-ja je najavljeno da će prva projekcija rezultata biti u 20 sati i 30 minuta, dok će CDT-ova projekcija biti u 20 sati i 40 minuta.

19.15 - Izlaznost do 19 sati 66,9%

CeMI je objavio da je izlaznost do 19 sati 66,9 odsto.

Izlaznost u prvom krugu bila je 60,5 odsto, prema podacima te NVO.

CDT: Izlaznost do 19 časova 67,1 odsto.

Ludilo u Ulcinju: Glasaju i preko video poziva!

Na biračkom mestu 4, u Domu kulture u Ulcinju, birač je preko video-poziva, na očigled svih, izvadio telefon i vršio glasanje.

Birački odbor nije reagovao na ovu nepravilnost i nije proglasio listić nevažećim.

18.15 - Izlaznost do 18 sati 62,7 odsto

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) saopštili su da je izlaznost na predsedničkim izborima do 18 sati 62,7 odsto, odnosno da je glasalo oko 339.900 birača.

Izlaznost u istom periodu 19. marta bila je 56,6 odsto.

Na severu zemlje do 18 sati glasalo je 62,7 odsto birača, u centralnoj regiji 66,8 odsto, dok je na jugu do 18 sati glasalo 54.5 odsto birača.

 

 

Oba kandidata nakon glasanja pomenula Srbiju!

Predsednički kandidat Jakov Milatović je nakon glasanja u Podgorici rekao da će se, ako postane predsednik Crne Gore, zalagati za još bolje odnose sa Srbijom.

- Žao mi je što to u prethodnom periodu nije bilo tako i mislim da ću sa pozicije predsednika Crne Gore i, naravno i sa vladom Crne Gore, uraditi sve da konačno prošlost stavimo u prošlost i da zaista zajednički gradimo ekonomski snažniju budućnost na benefit svih građana Crne Gore i Srbije i svih ostalih zemljama Zapadnog Balkana . Ja sam siguran da je naša zajednička budućnost punopravno članstvo u EU - poručio je Milatović.

Još uvek aktuelni predsednik Milo Đukanović glasao je u podne u Podgorici. Đukanović je rekao da će odnosi sa susedima biti onakvi kakvi su sa ostalim susedskim zemljama.

- Srbija će morati unekoliko da promeni odnos prema susedima, pre svega prema Crnoj Gori. Pre svega da prestane sa intencijom da uređuje život Srbima u Crnoj Gori. Srbima kao i drugim građanima u Crnoj Gori život mora da uređuje Crna Gora, to je slovo 'a' u azbuci suverenosti jedne države - rekao je Đukanović.

Zabeleženo mnogo nepravilnosti: Biračima davao novac!

CeMI je ranije danas objavio da na biračkom mjestu 16 u Tuzima građanka prijavljuje da član biračkog odbora pojedincima daje novac, odnosno građanima koji dolaze na glasanje. 

Iz te NVO su objavili ispravku, rekavši da ih je posmatrač naknadno obavijestio da se radi o biračkom mjestu broj 17, a ne 16, kako je naznačeno u aplikaciji "Ferizbori".

- U prijavi se potvrđuju tri, uz navođenje da postoje saznanja o još nekoliko identičnih slučajeva - saopšteno je ranije danas iz CeMI-ja.

17.15 - Izlaznost do 17 h

CEMI: Izlaznost do 17 h je 58,7 odsto

U centralnoj regiji glasalo je 62,8, u severnoj 57,6 a u južnoj 52,4 procent birača.

Kada su pojedine opštine u pitanju, do 17 časova u Nikšiću je glasalo 67,3, Podgorici 63,6, Bijelom Polju 60,9 a Baru 52,8 procenta.

Ovo je 6,3 procenata više nego u prvom krugu.

16.40 - Konzumira alkohol na biračkom mestu

Građani u Podgorici su prijavili da se na biračkom mestu 21 nalazi jedan od članova Biračkog odbora koji konzumira alkohol na biračkom mestu i javno naglašava za koga treba da se glasa.

 

 

Brojne nepravilnosti na biračkim mestima, CDT otkriva o čemu se radi! 

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) objavio je novi presek nepravilnosti zabeleženih na biračkim mestima do 15 sati.


"Na biračkom mestu broj 54 u Bijelom Polju 24 zahteva putem pisma popunjena su i potpisana na biračkom mestu Takođe, na biračkom mestu broj 3 u Bijelom Polju, 7 od 12 zahteva za glasanje putem pisma popunjeno je na biračkom mestu. Svi ovi zahtevi su prihvaćeni od strane biračkih odbora, uprkos tome što nisu bili potpisani od strane birača", saopšteno je iz CDT-a.


Iz CDT-a navode da na biračkom mestu broj 54 u Bijelom Polju, jedna biračica je fotografisala glasački listić, koji je birački odbor nakon toga poništio zbog povrede tajnosti glasanja.


"Na biračkom mestu broj 23 u Tuzima, zbog prekida napajanja električnom energijom 40 minuta se glasalo po sistemu vizuelne identifikacije. Nakon dolaska struje glasanje je nastavljeno uz primenu elektronske identifikacije. Na biračkom mestu broj 59 u Pljevljima član biračkog odbora koristi telefon na biračkom mestu, što nije dozvoljeno", naveli su iz CDT-a.

16.00 - Izborna komisija objavila izlaznost

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori do 15 sati glasalo je 48,97 odsto birača, odnosno 265.488 građana, saopštio je predsednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša.

CDT: Do 15 sati 49,8 odsto izašlo na izbore. 
CEMI: Izlaznost do 15 sati 50,2 odsto

Iz CDT-a je saopšteno da je do 15 sati izlaznost 49,8 odsto, što je oko 270.300 birača. CeMI je saopštio da je izlaznost do 15 sati 50,2 odsto.

14:50 CEMI: Član biračkog odbora daje novac glasačima

Na biračkom mjestu 16 u Tuzima građanka je prijavila da član BO daje novac građanima koji dolaze na glasanje.

- U prijavi se potvrđuju tri, uz navođenje da postoje saznanja o još nekoliko identičnih slučajeva - saopštili su iz CEMI-ja.

14:30 Abazović izašao na biralište u Ulcinju pa otkrio za koga je glasao

 

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović glasao je u Ulcinju na biračkom mestu broj 2, Star Caffe (Pristan).

Abazović je potom na svom Tviter nalogu otkrio i kome je poverio glas.

"Crna Goro, neka ti je srećna sloboda! Večeras dobijamo novog predsjednika Jakova Milatovića! Glasajte slobodno, a od sjutra svi zajedno da radimo za evropsku budućnost naše države!", napisao je crnogorski premijer.

 

 

14:15 Mandić:  Imamo priliku da raskrstimo sa režimom Mila Đukanovića

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio je, nakon glasanja Zagoriču u drugom krugu predsedničkih izbora, da očekuje veliku narodnu pobedu.

- Moja porodica i ja smo obavili građansku dužnost. Imamo veliku priliku da raskrstimo sa režimom Mila Đukanovića - kazao je Mandić.

On je stakao da je ovo jedan od najvažnijih dana za Crnu Goru i da se oko 2.500 aktivista Demokratskog fronta nalazi na biračkim mestima širom Crne Gore, sprečavajući potencijalnu izbornu krađu.

- Petnaest dana smo obilazili naše glasače. Pozvali ih da svi izađu na izbore, a naš kol centar potvrdio da će oni izaći i dati podršku kandidatu Jakovu Milatoviću kako bi se ispunio najvažniji cilj da Crna Gora krene napred, a ona ne može krenuti napred dok se ne oslobodi Mila Đukanovića i njegovog režima - rekao je on.

14:00 Izlaznost do 13 sati

Prema podacima CeMI-ja do 13 sati glasalo je 39 odsto upisanih birača. U južnoj regiji, prema podacima CeMI-ja, do 13 sati glasalo 33,5 odsto upisanih birača, centralnoj 41,8 odsto i u severnoj regiji 39,1 odsto.

 

 

13.40 CDT: Na biračkom mestu u Podgorici oštećena glasačka kutija

U Podgorici, na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor", danas je došlo do incidenta kada je oštećena glasačka kutija nakon opravdanog poništavanja dva glasačka listića zbog povrede tajnosti glasanja, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) koji prati drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

12.30 - Glasao i aktuelni predsednik Đukanović

Aktuelni predsednik države, predsednik DPS-a i kandidat na izborima Milo Đukanović iskoristio je svoju građansku dužnost i glasao je u Osnovnoj školi "Savo Pejanović".

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

12.15 - Do 11 sati glasalo više od petine birača Crne Gore

Nakon što je sa suprugom Milenom iskoristio svoje biračko pravo, predsednički kandidat Jakov Milatović obratio se medijima i tom prilikom još jednom apelovao na građane da do kraja dana u što većem broju izađu na birališta, prenosi RINA.

Prema poslednjim podacima CEMI-ja do 11 časova svoje biračko pravo u drugom krugu predsedničkih izbora iskoristilo je 21,4 odsto upisanih birača.

Najveća izlaznost zabeležena je u centralnoj regiji i iznosu 23,3 odsto, zatim na severu Crne Gore gde je glasalo 20,7 odsto i u južnom delu zemlje na izbore je do 11 časova izašlo 18,5 odsto upisanih birača.

10.00 - Milatović umalo da ne glasa zbog lične karte

Jakov Milatović, predsednički kandidat na izborima u Crnoj Gori stigao je na svoje glasačko mesto.

Milatović je imao mali problem sa ličnom kartom.

- To se dešava kada vam u zadnjem trenutku supruga sugeriše da promenite odelo. Ja, normalno, uvek poslušam svoju suprugu, tako da umesto plavog odela kojeg sam namernio, obukao sam ovo sivkasto, a lična karta je ostala u plavom. Setio sam se, uzeo sam je, i na kraju sam završio svoje biračko pravo - rekao je Milatović.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

9.00 - Do devet časova glasalo je 6,8 odsto ili oko 36.750 birača.

Odziv po regijama je sledeći: na severu zemlje izašlo je 6,1 odsto, u centralnom delu 7,9 a na jugu Crne Gore 5,7 procenata glasača, saopšteno je iz CDT. Jutro na biračkim mestima zasad protiče mirno i bez većih nepravilnosti.

8.00 - Prvi podaci o izlaznosti

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju do osam sati glasalo je 2,9 odsto upisanih birača ili oko 15.480 birača. Izlaznost identična kao u prvom krugu 19.marta.

Po regijama izlaznost iznosi: Sever - 2,3%; Centar - 3.6% Jug - 2.2%.

Republika

Foto: Tanjug/International, Youtube/ IRF CG

 

 

Đukanović je u prvom izbornom krugu osvojio 119.673 glasova (35,37 odsto), a Jakov Milatović 97.858 glasova (28,92 odsto) glasova birača koji su izašli na izbore. Izlaznost je bila 64,06 odsto.

Pravo glasa u drugom krugu izbora za predsednika Crne Gore ima isti broj birača upisan u birački spisak, koji je zaključen 8. marta uoči prvog izbornog kruga - 542.154 građana.
 

Mandat predsednika je pet godina.

Opredeljenjem između dva kandidata građani će birati između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ako pobedi, Đukanoviću će ovo biti treći mandat na poziciji predsednika Crne Gore.

Kampanja uoči drugog izbornog kruga protiče u nešto oštrijem tonu u odnosu na onu uoči prvog kruga, ali za razliku od prethodne u ovoj incidenata nema.

Đukanović (61) je od izborne noći nakon prvog izbornog kruga "apsolutno ubeđen" u svoju pobedu, smatra da mu niko nije ravan, a građanima je obećao bolji standard na realnim osnovama, očuvanje građanske države i članstvo u EU u narednih pet godina.
 

Dobar deo Đukanovićevih obraćanja u kampanji bio je posvećen Srbiji, njenom navodnom uticaju na sve što se događa u Crnoj Gori s ciljem da je destabilizuje, širenju tzv. "srpskog sveta" i pokušajima, kako je kazao, da vlada zemljama regiona - Crnom Gorom, BiH, Severnom Makedonijom i tzv. Kosovom. 

Smatra da je međunarodna zajednica blagonaklona prema zvaničnom Beogradu, posebno u dijalogu sa Prištinom. Rekao je i da Srbija ne bi mogla da podnese ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Svog protivkandidata je okarakterisao kao kandidata druge države, odnosno Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Kandidaturu Đukanovića su podržale stranke, tradicionalni partneri njegovog DPS - SDP, LP, članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, kao grupa intelektualaca iz regiona među kojima su Sonja Biserko, Nenad Čanak, Davor Đenero, Veljko Bulajić...
 

Milatović (36), kandidat PES-a, je kao i Đukanović ekonomista, bio je ministar ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića, kada je i počeo da se bavi politikom, posle 30. avgusta 2020. godine, nakon pobede koalicije stranaka na vlasti u Crnoj Gori i odlaska Đukanovićevog DPS prvi put u opoziciju.

U izbornoj noći nakon prvog izbornog kruga rekao je da su predsednički izbori prekretnica i da će u drugom krugu Đukanovića poslati u političku penziju. 

Građane je u kampanji pitao "da li žele još pet Milovih godina". Obećao im je izlazak iz mraka Đukanovićevog režima, obračun sa kriminalom i korupcijom i prosperitet Crne Gore. 

Dok Đukanović u drugom krugu tipuje na glasove iz dijaspore, Milatović je u otvorenom pismu dijaspori poručio da treba da glasaju, ali da pritom imaju na umu razloge koji su ih tokom Đukanovićeve vlasti, kao i njega u jednom trenutku, primorali da napustili Crnu Goru.

Za razliku od Đukanovića sa Srbijom želi da razvija najbolje susedske odnose. Otvoreno podržava inicijativu Otvoreni Balkan, ako će, kaže, ona da omogući da pruga Beograd-Bar, kojom njegovi roditelji često idu u posetu rodbini, bude funkcionisala bez višeatnih zastoja u Bijelom Polju i Prijepolju. Na pomen tzv. "srpskog sveta" se iščuđava i pita: "Kakav crni ;srpski svet". O tome, kaže, pričaju ljudi poput Đukanovića koji nisu izašli iz iz 90-tih godina 20. veka.

Za njega su, ističe, ovi izbori više od predsedničkih - to je, kaže, referendum za napred ili nazad.

Uveren je u ulazak Crne Gore u EU u narednih pet godina mandata, ali na čelu sa njim, a ne Đukanovićem.

Milatovića su podržale sve stranke  pobedničke koalicije iz avgusta 2020.:Demokratski front, Demokrate, Prava, kao i Ujedinjena Crna Gora i koalicija Crno na bijelo koju čine stranke okupljene oko GP Ura.

Đukanovićev poraz u nedelju značio bi konačan kraj DPS, koji je na čelu sa njim vladao u kontinuitetu duže od tri decenije, jer nakon poraza na parlamentarnim izborima 2020., ova stranka je poražena i u 20 od 25 crnogorskih gradova i opština na oktobarskim lokalnim izborima.

Đukanović je na vlast došao 1989. godine na krilima tzv. Antibirokratske revolucije i srpskog nacionalizma koji je predvodio Slobodan Milošević, čiji je potom bio jedan od najpouzdanijih saradnika.

Analitičari u regionu u velikom broju smatraju, da će se odlaskom Đukanovića otvoriti put ka bržem približavanju Crne Gore ka članstvu u EU, pošto je trenutno  zaustavljen i blokiran upravo zbog poteza koje je povlačio aktuelni šef države.

Smatraju i da od 2. aprila u Crnoj Gori otpočinje post-Đukanovićevska era.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Drago

02.04.2023 20:52

Da je dobio Milo, onda bi trebalo da ga proglasite za dozivotnog Predsednika. Ka rahmetli Josipa Broza.

Sudbina

02.04.2023 22:45

Bravo za ove mlade ljude!