PRIMALA PENZIJU BEZ DANA RADNOG STAŽA! Penzionerka V.G. upisala izmišljeni staž i 17 godina imala redovna primanja! Mora da vrati sve sa KAMATOM

Autor:

Svet

03.06.2022

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije imala ni jedan dan radnog staža u životu, ali je uprkos tome V. G. (77) s područja Slavonskog Broda primala penziju punih 17 godina.

PRIMALA PENZIJU BEZ DANA RADNOG STAŽA! Penzionerka V.G. upisala izmišljeni staž i 17 godina imala redovna primanja! Mora da vrati sve sa KAMATOM

Foto: shutterstock

Baka sa novcem

Neobičan slučaj dobio je svoj pravni epilog na sudu koji ju je pravosnažno proglasio krivom za krivično delo prevare i osudio je na godinu dana uslovnog zatvora. Domišljata gospođa moraće da vrati državi nepripadnu imovinsku korist od 300.000 kuna (oko 40.000 evra), a s kamatama to je više od pola miliona kuna (više od 65.000 evra).

Ona je još 24. jula 1995. godine podnela zahtev za priznanje prava na starosnu penziju, a uz zahtev je bila priložena i radna knjižica s upisanim radnim stažom u trajanju od 32 godine, 6 meseci i 3 dana, navodno ostvarenim u BiH.

- Međutim, okrivljena je itekako bila svesna da nije ostvarila ni jedan dan radnog staža u Bosni i Hercegovini. Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo krivično delo započela da ostvaruje navedenog 24. jula 1995. te ga je činila sve do 31. decembra 2012., pa nema govora o zastarevanju - stoji u presudi Županijskog suda, piše Danica.hr, prenosi Večernji list.

Kroz celo inkriminisano razdoblje ostvarivala je protivpravnu imovinsku korist tako stvorenim protivpravnim stanjem, odnosno mesečnim primanjem penzije na koju zapravo nije imala pravo - dodaju sa suda. Lažna penzionerka je 17 i po godina primala oko 1.400 kuna mesečno (oko 185 evra). Presuda je postala pravosnažna pa će u roku od 15 dana morati da vrati više od pola miliona kuna i da plati troškove krivičnog postupka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Lokvanj

07.06.2022 11:20

Ovo je ili lažna vest ili je konstruisana na poluistinama. Ne može se ostvariti penzija samo na osnovu radne knjižice, potrebna je lista uplaćenih doprinosa... To znači da (ako ima istine u informaciji) je gđa imala 'saradnika' u obračunskoj službi ...