ŠOKANTNI IZVEŠTAJ AMERIČKOG GENERALA: Britanci i Amerikanci su krili Pavelića, a Vatikan sve druge ratne zločince

Autor: Republika

Svet

25.02.2021

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumenti CIA sa kojih je skinuta oznaka tajnosti otkrili su zastrašujuću istinu o jednom od najvećih krvoloka u istoriji.

RepublikaFoto: wikimedia/ Ante Pavelić
Ante Pavelić

Sjedinjene Američke Države i Britanija, saveznici u Drugom svetskom ratu, krile su krvoloka Antu Pavelića, ustaškog vođu odgovornog za smrt na stotine hiljada ljudi. 

To su pokazali dokumenti CIA sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, a u kojima se nalazi i izveštaj američkog pukovnika G. F. Blunda o dešavanjima iz 1947. Te posleratne godine se, navodi Blund, Pavelić krio u Vatikanu u Italiji, što su odlično znali i Amerikanci i Britanci, ali nisu reagovali.  

- Znali su i broj sobe u kojoj se Pavelić nalazi. Tada su, doduše oklevajući, osmislili plan za hapšenje čelnika NDH, ali obe države su odugovlačile i na kraju ništa nisu uradile - stoji u dokumentima i napominje se da su, osim toga, Britanci Pavelića imali u rukama i tokom racije u Đenovi, ali da su ga pustili.

- U Rimu sam se 11. avgusta sastao s Bendalom iz Britanske ambasade i sa američkim ambasadorom kog sam obavestio da je, prema proverenim informacijama, Pavelić u Vatikanu. Dinamika na sastancima jasno je otkrila da, iako je postojao konsenzus vrha britanske i američke vojske da se Pavelić uhvati, zadrške ipak ima s obe strane. Britanci su pokušali da nagovore Amerikance da hapšenje obave sami - prisetio se pukovnik Blunda, iskreno istakavši da Americi nije išao u prilog predlog Britanaca, budući da je veliki broj Hrvata radio u obaveštajnim službama SAD.

- Većina njih bila je lojalna Pavelićevom antikomunističkom delovanju i katoličkom fanatizmu - naveo je Blunda.

Tada je, kako je on otkrio, skovan detaljan plan kako namamiti Pavelića da izađe iz Vatikana i namestiti kao da ga je uhapsila italijanska policija. Međutim, priznao je, ni posle tri meseca od te ideje, niko od britanske strane nije pozvao Blunda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vatikan 

- Rekli su da ne mogu da nateraju Pavelića da napusti Vatikan. Prema našim informacijama, Pavelića štiti Vatikan. Britanci su ga pustili da pobegne, a kasnije su se pojavljivala mnoga svedočenja da je viđan po Italiji. Njegova porodica je, kako se veruje, u Firenci, a naš agent iz Vatikana tvrdi da je nedavno bio na operaciji. Još jedan izvor kaže da je poslednji put viđen na području Vatikana u avgustu. Kratko je ošišan, ima mladež na levom obrazu i obučen je u svešteničku odoru. Potom je viđen kako šeta Rimom u pratnji telohranitelja - napisao je američki pukovnik.

Njegov izveštaj se završava važnim upozorenjem. 

- Teško da će se po ovom pitanju išta uraditi do našeg povlačenja iz Italije. Izveštaj vam šaljem kao informaciju i možete ga priložiti u spis o Vatikanu kao skrovištu ratnih zločinaca. Britanci ga ne smeju videti - naglasio je Blund u pismu upućenom CIA. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading