GODINU DANA DO OI U PARIZU: Ko je sve OBEZBEDIO vizu, gde možemo da se nadamo MEDALJAMA?

Autor:

Sport

26.07.2023

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još 366 dana do najveće svetske smotre u sportu.

GODINU DANA DO OI U PARIZU: Ko je sve OBEZBEDIO vizu, gde možemo da se nadamo MEDALJAMA?

Foto: Nikola Mutić, youtube/printscreen, Starsport, Tanjug/AP,

Svakim danom smo sve bliži početku novih Olimpijskih igara, koje će se sledeće godine održati u Parizu, glavnom gradu Francuske.

S obzirom da su prethodne Igre bile 2021. godine, usled odlaganja zbog korone, razmak između dva velika takmičenja će biti nikada manji, pa ćemo uskoro ponovo uživati u predstavama najboljih sportista sveta, tokom takmičenja koje traje nešto više od dve nedelje.

Polako smo počeli i da dobijamo prve predstavnike u Parizu, a Srbija trenutno ima sedam učesnika. Nema sumnje da će taj broj biti mnogostruko veći pred sam početak Olimpijskih igara.

Prvi su nastup u prestonici Francuske obezbedili takmičari u streljaštvu, Damir Mikec i Zorana Arunović, a do istog uspeha su došli i Vahid Abasov i Natalija Šandrina u boksu. U prethodnih nekoliko dana, mesto na najvećoj sportskoj smotri su osigurali i Ivana Španović i Milica Gardašević u skoku udalj, odnosno Andrej Barna, u plivačkoj disciplini 100m slobodno.

Koga uskoro čekamo da osigura mesto na OI?

Prvi će šansu da se domognu Pariza imati vaterpolisti. Naime, oni u čevrtak, od 10 sati ujutru, igraju meč polufinala na Svetskom prvenstvu u Fukuoki, a rival je selekcija Grčke. Osim finala, ulog je i viza za OI, s ozbirom da osvajači zlata i srebra sa ovog prvenstva stiču pravo nastupa na Igrama sledeće godine.

Foto: Vaterpolo savez Srbije/Orange NL

Vaterpolisti su na korak do vize za OI

Vrlo brzo bi istim putem mogli i odbojkaši i odbojakašice. U septembru su na programu kvalifikacioni turniri, a po dve najbolje ekipe, iz grupe koja broji osam reprezentacija, će sebi obezbediti mesto u Parizu.

Trenutno, jasno je da su žene bliže tome, pogotovo što imaju i lakšu grupu. Muškarci će, ako žele odmah da reše pitanje učešća na OI, morati da budu među dve najbolje ekipe u konkurenciji Japana, Slovenije i Amerike. Vrlo težak put, ali ne i neostvariv.

Naravno, to nije poslednja šansa. Ukoliko sada ne obezbedimo mesto, gledaće se mesto na Svetskoj rang listi, pa ćemo učesnike dobiti pred sam početak turnira,

Takođe, i košarkaši bi na Svetskom prvenstvu, koje se igra od 25. avgusta do 10. septembra, mogli da obezbede mesto na OI. Uslov je da budu među dve najbolje selekcije iz Evrope, ne računajući Francusku, koja je mesto obezbedila jer je domaćin.

Od koga očekujemo medalje u Parizu?

Srbija iza sebe ima najušenije Igre u istoriji, pošto smo u Tokiju osvojili devet medalja. Sada, godinu dana pre Pariza, prve prognoze Srbiji predviđaju deset medalja, od čega čak pet zlata.

Jasno je da bi čitava nacija najviše volela da zlato donese Novak Đoković. To je jedini veliki turnir koji nije osvojio, nekoliko puta je na Olimpijskim igrama doživeo bolne poraze, a trijumf u Parizu bi bio kruna na njegovu impresivnu karijeru. Svakako, neće biti lako, tu je Karlos Alkaraz, a možda vidimo i Rafaela Nadala, s obzirom da će se turnir igrati na šljaci.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković ima bronzu sa OI 2008. godine

Od ostalih pojedinačnih sportova, Srbija je navikla na medalje iz streljaštva, a vreme je da kletvu konačno skine i Zorana Arunović. Ivana Vuleta će verovatno imati svoj poslednji pokušaj da stigne do zlata na OI, a videćemo koliko može mlada Milica Gardašević.

Od ostalih atletičara i atletičarki ne bi trebalo očekivati velike rezultate. Armin Sinančević će imati strašnu konkurenciju, dok je pitanje šta mogu Adriana Vilagoš i Angelina Topić, ukoliko se kvalfikuju, pošto bi im to bio prvi nastup na takmičenju ove veličine.

Što se tiče ekipnih sportova, najviše se očekuje od odbojkašica, koje su prošli put stigle do bronze. Vaterpolisti su, čini se, preživeli smenu generacija, i u Fukuoki najavili nove pohode na medalje, dok je pitanje šta možemo očekivati od ostalih, ukoliko se uopšte kvalifikuju. Svakako, Srbija računa na medalju u 3x3 basketu, ali je kratko trajanja mečeva već navijače naučilo da ovaj sport ne uzimaju "zdravo za gotovo".

Jasno je da Olimpijske igre uvek izrone neke heroje, a medalju donesu ljudi od kojih se nismo nadali, dok "razočaraju" oni u koje smo bili sigurni. Ipak, čini se da nema razloga za strah, Srbija će imati u Parizu dobar tim, a rekord od devet medalja svakako nije nedostižan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading