VOJVODINI PRETI NOVA OLUJA Aktiviran najviši stepen upozorenja: Udari vetra do 100 km/h, kiša i grad!

Autor: Republika

Vesti

26.07.2023

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oluje se očekuju i južnije od Vojvodine, ali će biti slabijeg intenziteta

VOJVODINI PRETI NOVA OLUJA Aktiviran najviši stepen upozorenja: Udari vetra do 100 km/h, kiša i grad!

Foto: republika, shutterstock

Na severu Vojvodine danas se očekuju jake oluje praćene gradom, orkanskim vetrom koji će dostizati brzinu i iznad 100 km/h, munjama i kišom. Evropski sistem za praćenje oluja aktivirao je za područje Vojvodine treći stepen upozorenja, koji je između ostalog i najviši.

Oluje se očekuju i južnije od Vojvodine, ali će biti slabijeg intenziteta, jer bi oluje na svom putu trebale da slabe usled slabljenja energije. RHMZ je izdao upozorenje i za područje Beograda na naglu promenu vremena.

- Turbulentan dan je pred nama i vazdušni pritisak koji je u osetnom padu. To sve ukazuje na jaku promenu vremena i oluje koje će Srbiju zahvatiti već oko 9-10 časova. Najkritičnije biće tokom prepodneva u Vojvodini ali i u zapadnom i centralnom pojasu zemlje. U drugom delu dana i tokom večeri očekuje nas smirivanje - kaže meteorolog Milena Lazarević.

Ona je navela da prolazak fronta, osim oluja koje izaziva, najveći uticaj ima na temperaturu. Temperatura u odnosu na juče drastično je niža. Danas u najtoplijem delu dana kretaće se od samo 22 stepena na severu do 31 na jugu.

- Front će se vrlo brzo premeštati preko Srbije zahvaljujući jakom zapadnom i severozapadnom koji će duvati u narednim satima. Za vreme trajanja oluja vetar će na mahove imati i orkanske udare (veći od 100 km/h) - kaže Lazarević za Euronews Srbija.

U nastavku nedelje slede prijatnije temperature, doduše ispod proseka, ali verujem da će većini prijati nakon intenzivnih i dugotrajnih toplotnih talasa.

Takođe, od sutra se očekuje i stabilizacija, pa će oluje, konačno, biti na pauzi.

 

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje za područje Srbije na naglu promenu vremena.

- Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature ( u većini mesta za 10 do 15 stepeni) koje je jutru zahvatilo severne i zapadne krajeve do kraja dana proširiće se i na ostale predele Srbije - navedeno je na sajtu RHMZ.

U zoni jakih grmljavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine.

Izdato je upozorenje i za područje Beograda na naglu promenu vremena.

- Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature danas tokom dana usloviće lokalno i jake grmljavinske procese pa se može očekivati velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s) - navode u RHMZ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading