SRBIJU ĆE HLADNI FRONT U SREDU PODELITI NA DVA DELA! Evo KAKVE su prognoze, biće i grada?

Autor:

Vesti

24.07.2023

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred kraj dana i tokom večeri na severu Vojvodine biće nešto više oblaka, uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom.

SRBIJU ĆE HLADNI FRONT U SREDU PODELITI NA DVA DELA! Evo KAKVE su prognoze, biće i grada?

Foto: Profimedia, Printscreen, Tanjug/J. ILIĆ

Đođre Đurić o vremenskoj prognozi i toplotnom talasu

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo, uz umeren jugozapadni vetar.

Srbiju je zahvatio novi talas vrelog vazduha, ali vrelo vreme neće dugo potrajati, jer već u utorak krajem dana sledi promena vremena, dok će sreda usled prodora hladnog fronta doneti i burne atmosferske procese, ali i ogroman temperaturni gradijent nad našim područjem (biće veoma izražena temperaturna razlika nad Srbijom).

Maksimalna temperatura biće od 33 do 37°, u Beogradu do 35°C.

Pred kraj dana i tokom večeri na severu Vojvodine biće nešto više oblaka, uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom.

U utorak se očekuje sunčano i još vrelije vreme, ali će na severu i zapadu biti nešto ugodnije, uz umerenu oblačnost.

U noći ka utorku u mnogim predelima očekuje se tropska noć, što znači da se minimalna temperatura neće spuštatai ispod 20°C, a u Beogradu ni ispod 25°C.

Maksimalna temperatura biće od 33°C u Bačkoj do 40°C na jugoistoku Srbije i u Pomoravlju, a najvreliji gradovi biće Niš i Ćuprija.

Inače, tokom utorka snažan ciklon premeštaće se preko severne Evrope, a u sklopu njega i hladni front, koji će već u utorak stići do Alpa, a potom i do Slovenije i Hrvatske.

Usled ovakve sinoptičke situacije, već u utorak kasnije posle podne na severu i zapadu Srbije mogu se pojaviti predfrontalne grmljavinske nestanilnosti, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom i lokalne grmljavinske nepogode.

U toku večeri u severnim, a u sredu i u ostalim predelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, uz jako naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavino. Pri prodoru hladnog fronta može biti i jačih grmljavinskih oluja i nepogoda, a hladni front doneće i prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa, pri čemu bi vetar bio u skretanju na veoma jak severozapadni, po prodoru hladnog fronta i sa olujnim udarima. U zoni grmljaviskih oluja i nepogoda lokalno se očekuju i orkanski udari vetra preko 100 km/h.

U sredu će se ciklon svojim centrom premeštati preko severa Evrope, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front preko Srbije.

Ovaj hladni front u sredu će "podeliti" Srbiju na dva dela, pa će tako maksimalna temperatura na severu i zapadu Srbije biti od 23 do 29°C, u Beogradu do 24°C, uz jak severozapadni vetar, a u centralnim predelima Srbije biće oko 30°C. Ispred hladnog fronta biće i dalje veoma vruće, zbog jugozapadnog strujanja, uz temperature na jugu, jugoistoku i istoku Srbije od 32 do 36°C, ali će posle podne i u ovim predelima po prodoru hladnog fronta temperatura biti u padu za desetak stepeni.

Upravo će ova ogromna temperaturna razlika između severa i juga zemlje biti okidač za potencijalno opasne grmljavinske oluje i nepogode.

Da li će biti superćelijskih oluja, za sada je rano precizirati, ali grmljavinskih nepogoda svakako lokalno hoće. Tačna lokacija može se odrediti par sati ranije.

Ono što najviše zabranjiva jeste da se snažne oluje, pa i superćelijske očekuju u oblasti Alpa, na severu Italije, u Sloveniji i u Hrvatskoj i ti sistemi svakako će se u sklopu hladnog fronta premeštati i prema Srbiji na svom putu dalje na ka istoku i jugoistoku.

Dakle, na severu i na zapadu Srbije opasnost od grmljavinskih oluja očekuje se u utorak uveče i u noći ka sredi, a u ostalim predelima Srbije u sredu tokom dana, na jugu i istoku Srbije uglavnom posle podne i pred kraj dana.

Krajem dana sa severa Srbije očekuje se razvedravanje.

U četvrtak sunčano i sveže, još ujutro na jugu promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C, u Beogradu do 25°C.

U petak i za vikend sunčano i toplije, uz ugodno letnje vreme i uz sveža jutra, naročito u petak.

Maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, što su i prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading