OLUJNO NEVREME SE PRIBLIŽAVA SRBIJI! Ovim delovima preti najveća OPASNOST, izdato hitno upozorenje

Autor:

Vesti

19.07.2023

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se navodi na sajtu RHMZ, oko 19 časova očekuje se da oluja stigne u Srbiju.

OLUJNO NEVREME SE PRIBLIŽAVA SRBIJI! Ovim delovima preti najveća OPASNOST, izdato hitno upozorenje

Foto: Shutterstock, Google maps

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na vremenske nepogode u Srbiji i najavio razvoj superćelijskih oblaka, nakon što je stravična oluja iz Slovenije stigla u Hrvatsku.

Kako se navodi na sajtu RHMZ, oko 19 časova očekuje se da oluja stigne u Srbiju, gde će najpre pogoditi zapadne delove Vojvodine, Mačvu, kao i donje Podrinje.

Jako grmljavinsko nevreme iz Zagrebačke regije u Hrvatskoj brzo se izmešta ka Osječkoj regiji. Do granice sa Srbijom nailazak grmljavinskog sistema očekuje se oko 19 h - najpre će zahvatiti zapadne delove Vojvodine, Mačvu i donje Podrinje, piše na sajtu RHMZ.

Foto: RHMZ

Meteorološka najava

Podsetimo, republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) ranije danas izdao je upozorenje na vremenske nepogode i najavio razvoj superćelijskih oblaka.

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata od danas do subote uveče očekuje jaka grmlјavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (> 24 m/s), izolovano i orkanske (> 28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka.

Na snazi i upozorenje na visoke temperature

- Maksimalne temperature koje se danas očekuju u Srbiji iznose od 33 do 38 °S. Sutra manji pad dnevnih maksimuma, ali u petak i subotu u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlјe ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 °S.

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelјu, početkom sledeće sedmice novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 °S", navodi se u upozorenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

Zbog ekstremno visokih temperatura u Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM na snazi je crveni meteo alarm što znači da je vreme vrlo opasno.

- Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi - objavio je prethodno RHMZ.

Foto: RHMZ

Upaljen meteoalarm

U ostalim krajevima Srbije na snazi je narandžasti meteo alarm zbog jakog vetra, grmljavine, kao i visokih temperatura, dok je žuto upozorenje upaljeno zbog kiše.

Vreme narednih dana

U četvrtak malo manja vrućina i sunčani periodi sa razvojem oblaka koji mogu uzrokovati ređu pojavu lokalnih pljuskova. Vetar slab severni i severozapadni. Pritisak oko normale. Minimalna temperatura od 18°C do 21°C, a maksimalna od 30°C na severu do 34°C na jugu Srbije. Uveče suvo. Temperatura u 22h od 20°C do26°C.

U petak sunčano i vrlo toplo, a u subotu popodne na severu osveženje sa lokalnim pljuskovima. U nedelju u svim krajevima niža temperatura i znatno manja vrućina. Biće oko 30°C u nedelju. Početkom iduće sedmice ponovo sve jača vrućina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading