NAJNOVIJE UPOZORENJE! SRBIJU OČEKUJU JAKI PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM U DRUGOM DELU DANA: Žuti meteo-alarm na snazi!

Autor:

Vesti

01.07.2023

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za područje cele zemlje na snazi je žuti meteo-alarm.

NAJNOVIJE UPOZORENJE! SRBIJU OČEKUJU JAKI PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM U DRUGOM DELU DANA: Žuti meteo-alarm na snazi!

Foto: Tanjug/T. Radovanović

Taman smo izašli iz kišnog perioda i obradovali se suncu, a sada Republički hidrometeorološki zavod najavljuje pogoršanje vremena.

Kako kažu na sajtu RHMZ, posle podne će u Srbiji biti nestabilno sa plјuskovima i grmlјavinom.

Naime, danas se u našoj zemlji očekuje toplo i sparno vreme. Pre podne biće pretežno sunčano, a sredinom dana stiže naoblačenje sa zapada i jugozapada koje će mestimično usloviti kišu i plјuskove sa grmlјavinom, naročito u zapadnim, centralnim i južnim krajevima gde je moguća i lokalna pojava grada.

Ova najava od jutros odnosi se na period do večeras oko 20 časova.

Foto: Printscreen/RHMZ

Meteo alarm

Takođe, za područje cele zemlje na snazi je žuti meteo-alarm.

To znači da vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

A kako pokazuje grafikon RHMZ za naredne dane, i sutra je u Srbiji moguća kiša.

Nakon toga ponovo će par dana biti lepo vreme, da bi se u sredu situacija opet promenila jer se očekuju poslepodnevni pljuskovi.

I meteorolog Marko Čubrilo najavljuje nepogode.

- U subotu će se ka nama sa zapada približavati nov frontalni poremećaj koji će usloviti destabilizaciju atmosfere koja će prvo zahvatiti jugozapadne i zapadne, zatim središnje, a posle podne i u toku noći ka nedelji severne i istočne predele. Očekuju se grmljavinski pljsukovi, a biće uslova i za lokalne vremenske nepogode, posebno kasno posle podne. Padavine će biti lokalnog karaktera, te će negde za manje od pola sata pasti i oko 25 mm taloga, dok samo malo dalje kiše možda i neće biti. Dnevni maksimum lokalno će biti i oko +31 stepen Celzijusa, ali sa nestabilnostima u padu.

Nedelja će doneti lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova, pre svega nad središnjim i jugoistočnim predelima, kaže Čubrilo. Duvaće umeren severozapadni vetar, dok će se dnevni maksimum kretati oko +22 ponegde nad središnjim i istočnim do oko +27 na zapadnim delovima regiona.

- Od nedelje sčedi kraća stabilizacija uz pretežno suvo vreme i dnevne maksimume od +25 do +30, na jugu i do +32 stepena Celzijusa, dok se nov period vrlo nestabilnog vremena očekuje od 5. 7. do oko 7. 7. Ponovo bi trebalo biti malo svežije uz jake grmljavinske pljuskove i lokalne vremenske nepogode sa obilnom kišom, tučom/gradom i olujnim vetrom. Posle 7. 7. trenutno stoji signal za postepeno otopljenje uz ređe pljuskove, te bi posle 12. 7. mogao usledit period relativno visokih temperatura kada bi ona mogle kretati i oko +35 stepeni Celzijusa. Za sada duguročne projekcije sugerišu da se taj topao talas ukoliko se i desi neće dugo zadržati i da bi već oko 15. 7.usledilo osveženje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading