SRBIJA JE ZEMLJA KOŠARKE: Samo su Amerikanci ispred nas! Španci, Nemci i Francuzi gledaju u leđa!

Autor: M. M.

Sport

29.02.2024

21:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljiv podatak u Evroligi.

SRBIJA JE ZEMLJA KOŠARKE: Samo su Amerikanci ispred nas! Španci, Nemci i Francuzi gledaju u leđa!

Foto: Starsport

derbi

Srbija je zemlja koja je oduvek gajila ljubav prema košarci, a nedavni podaci samo potvrđuju tu činjenicu. Naime, prema objavljenim informacijama, Srbija se nalazi na drugom mestu po broju igrača koji nastupaju u Evroligi. Sa ukupno 25 predstavnika u ovom prestižnom evropskom takmičenju, Srbija se ističe kao zemlja sa značajnim košarkaškim uticajem. Apsolutni lider su Sjedinjene Američke Države, koje imaju čak 84 košarkaša.

Ko su ti 25 igrača koji predstavljaju Srbiju u Evroligi? Najveći broj srpskih košarkaša nastupa za Crvenu zvezdu i Partizan, čak njih 16. Crno-beli tim uključuje igrače poput Danila Anđušića, Aleksu Avramovića, Ognjena Jaramaza, Balšu Koprivicu, Alena Smailagića, Tristana Vukčevića i Uroša Trifunovića, dok se u timu Crvene zvezde ističu imena poput Luke Mitrovića, Stefana Lazarevića, Branka Lazića, Nemanje Nedovića, Miloša Teodosića, Nikole Topića, Dejana Davidovca i Dalibora Ilića, uz povratnika Ognjena Kuzmića. Osim njih, tu su još i Marko Gudurić (Fenerbahče), Stefan Jović (Valensija), Nikola Kalinić (Barselona), Vladimir Lučić (Bajern Minhen), Filip Petrušev (Olimpijakos), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Ognjen Dobrić (Virtus) i Vanja Marinković (Baskonija).

Pored Srbije, u Evroligi se nalazi igrači iz čak 37 različitih zemalja na pet različitih kontinenata. Zanimljivo je da se od 296 igrača koji nastupaju u Evroligi, čak 111 ne pripada Evropskoj uniji, a svaka ekipa u proseku ima najmanje pet stranih igrača u svom timu. Ovo pokazuje raznolikost i globalni karakter takmičenja.

U pet najbrojnijih su još Španija (21), Nemačka (21), te na kraju Francuska, koja ima 20 igrača u Evroligi.  Svoje predstavnike imaju i Litvanija (17), Grčka (17), Italija (16) i Turska (15).

 

 

Sledi Senegal sa osam, zatim Izrael sa šest, Hrvatska i Argentina imaju po pet, Kanada ima četiri, po dva igrača u Evroligi imaju Crna Gora, Slovenija, Poljska, Nigerija, Letonija, Danska, Estonija, Češka i Brazil.

Po jednog predstavnika imaju Švajcarska, Novi Zeland, Zelenortska Ostrva, Čad, Kongo, Rusija, Kuba, Francuska Gvajana, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Island, Mađarska i Luksemburg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading