VREME JE ZA ISTORIJU: Prva EVROPSKA BITKA večitih - ovih PET FAKTORA može da presudi u "Štark areni"!

Autor: Žarko Sokić

Sport

08.12.2022

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko će stići do pobede, Partizan ili Crvena zvezda?

VREME JE ZA ISTORIJU: Prva EVROPSKA BITKA večitih - ovih PET FAKTORA može da presudi u "Štark areni"!

Foto: Starsport

Čekanju je došao kraj - prvi evroligaški večiti derbi na programu je večeras od 20.30 u beogradskoj "Štark areni".

Partizan i Crvena zveda snage će odmeriti u 12. kolu Evrolige, a kada pogledamo situaciju na tabeli, nema sumnje da nas čeka borba za svaku loptu i drama do poslednje sekunde.

Crno-beli se trenutno nalaze na 13. mestu sa skorom 4-7, dok je tim sa Malog Kalemegdana poziciju iznad i ima pobedu više, a poraz manje. Ko slavi, uhvatiće priključak za gornji deo tabele, dok bi eventualni poraz mogao da znači komplikovanje situacije za plasman u top osam i pored toga što je još rano govoriti o završnici ligaškog dela.

Treneri, Željko Obradović i Duško Ivanović, bili su oprezni u izjavama pred ovu utakmicu i nisu želeli da otkrivaju sve adute, a sledećih pet faktora moglo bi da bude presudno u meču crno i crveno-belih.

UČINAK STRANACA

I vrapcima na grani je jasno da srpski klubovi godinama unazad zavise od igre stranih košarkaša. U ovom slučaju, uticaj stranaca definitivno je izraženiji na igru Partizana, ali daleko od toga da će crveno-beli moći da se opuste i nadaju pobedi ako podbace košarkaši bez srpskog pasoša.

Najvažniji deo ekipa Partizana čine upravo stranci. Ruku na srce, neki poput Kevina Pantera imaju srpski pasoš, ali jasno je da se crno-beli ne mogu nadati pobedi ako se oslone da nosioci igre budu domaći igrači. Posebno u trenutku kada su na listi povređenih Aleksa Avramović, Balša Koprivica i Alen Smailagić. Dakle, Panter, Lesor, Naneli, Madar, Egzum, Papapetru, Ledej i Brodžijanski moraće da budu na nivou kako bi se četa Željka Obradovića radovala.

Republika

Foto: Starsport

Stranci će biti važan faktor u evroligaškom derbiju

 

Kod Zvezde je situacija dosta drugačija, ali Duško Ivanović mora da ima raspoloženog Luku Vildozu inače će biti u problemu. Takođe, očekuje se podrška Bentila i uspavanog Holanda.

ŽELJKO PROTIV DUŠKA

Prvu bitku dobio je Duško Ivanović i sada će Željko Obradović imati priliku, ali i motiv da se revanšira. 

Republika

Foto: Starsport

Željko Obradović i Duško Ivanović

 

Jako je važno kako će se taktički spremiti ovaj meč, a pored taktičke, zahtevna će biti i psihološka priprema jer je evroligaški derbi ipak malo drugačiji od svih do sada i biće istorijski. Nema tajni između ova dva stručnjaka, ali će biti zanimljivo kog "keca iz rukava" mogu izvaditi kako bi ipak uspeli da iznenade svog kolegu.

FAKTOR DOMAĆIH IGRAČA

Ovo je mač sa dve oštrice kada je Zvezda u pitanju. Veći deo tima Crvene zvezde čine srpski košarkaši i to može da bude velika prednost, ali i potencijalno dugme za samouništenje ekipe sa Malog Kalemegdana. Razlog je jednostavan - domaći košarkaši sasvim sigurno daleko više osećaju derbi od stranaca, pa nema sumnje da će Nedović, Dobrić, Petrušev, Mitrović i ostali imati veći pritisak od Vildoze, Bentila ili Holanda.

Republika

Foto: Starsport

Nemanja Nedović

 

Sa druge strane, taj pritisak bi mogao da se pretvori u motiv, a onda je Partizan u problemu.

Kod crno-belih je bitno da stranci imaju podršku Danila Anđušića i Uroša Trifunovića, ali faktor domaćih košarkaša ima daleko manji uticaj na Partizan nego na Zvezdu.

ATMOSFERA NA TRIBINAMA

Nema sumnje da nas čeka fenomenalna atmosfera. Čak, paklena, jer su i ovaj derbi, kao i nekoliko prethodnih, pratile velike tenzije na relaciji između klubova i navijača oba tima.

Partizan će imati daleko veću podršku, a svi se nadaju da će se bar na ovom derbiju zaobići prekidi i problemi koji su se dešavali u bliskoj prošlosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Detalj sa prošlog večitog derbija

 

Biće puna beogradska "Štark arena", čak bi verovatno i tri arene bile malo kako bi primile sve zainteresovane, tako da će faktor publike imati veliki uticaj na ovu utakmicu. Još jedan podatak govori koliko je ovaj faktor bitan - poslednjih devet međusobnih duela u AdmiralBet ABA ligi dobio je domaći tim! Poslednji put gost je slavio 23. novembra 2020. godine kada je Zvezda sa 86:85 pobedila Partizan.

SUDIJE

Huan Karlos Garsija, Robert Lotermoser i Gitis Vilijus imaće priliku da dele pravdu na prvom evroligaškom večitom derbiju.

Dugo se čekala odluka krovne organizacije oko toga ko će biti arbitri na ovoj utakmici, pošto će svakako pritisak biti veliki, a na kraju je odluka pala na dvojicu vrlo iskusnih sudija, kakvi su Lotermoser i Garsija, kao i jednog mlađeg, a to je u ovom slučaju Gitis Vilijus.

Možda je i najbolje da ovaj derbi ne sude arbitri iz regiona, jer je daleko manja verovatnoća da oni ne podlegnu pritisku.

Republika

Foto: Starsport

Večiti derbi je veoma zahtevan za suđenje

 

Kada se sve ovo sabere i oduzme, nema sumnje da nas čeka jedan praznik košarke i da će svi putevi u četvrtak veče voditi u beogradsku "Štark arenu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading