MI SMO BILI ZEMLJA KOŠARKE: Nakon odluke selektora Pešića, Goran Grbović izneo bolnu istinu srpskoj košarkaškoj javnosti - ovako nešto niko nikada nije smeo da izgovori!

Autor:

Sport

09.08.2022

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpsku košarkašku reprezentaciju krajem meseca avgusta očekuju dva ključna meča kada je u pitanju plasman na svetsku košarkašku smotru.

MI SMO BILI ZEMLJA KOŠARKE: Nakon odluke selektora Pešića, Goran Grbović izneo bolnu istinu srpskoj košarkaškoj javnosti - ovako nešto niko nikada nije smeo da izgovori!

Foto: Starsport

U samo predvečerje mečeva sa selekcijama Grčke i Turske nakon kojih će definitivno biti poznata sudbina srpskog nacionalnog tima, selektor Svetislav Pešić je u javnosti podigao ogromnu buru odlukom da se zahvali dugogodišnjem kapitenu i slobodno se može reći, jednom od simbola svih uspeha srpske košarke u poslednje gotovo dve decenije, Milošu Teodosiću.

Tim povodom svoje viđenje novonastale situacije izneo je i legendarni košarkaš Partizana i dugogodišnji jugoslovenski reprezentativac Goran Grbović:

- U trenutku kada krpimo reprezentaciju, Pešić skuplja one igrače koji mogu fizički i mentalno da izdrže predstojeće kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Možda Teodosić fizički ne može da izdrži turnir. Teško je kada jednog takvog asa ne pozovete u reprezentaciju, ali to je Pešićeva odluka i videćemo kakve će biti posledice. Verovatno mu je bilo teško da donese ovakvu odluku, međutim, sigurno da postoje razlozi zašto je ovo uradio - istakao je Grbović za "Alo".

Foto: Starsport

Miloš Teodosić i Svetislav Pešić

 

Nakon ovakve odluke selektora, Srbija je praktično ostala samo sa Vasom Micićem kao organizatorom igre:

- Vasa Micić nije klasičan plejmejker, on je "kombo" igrač. Da bi se napravio dobar plej potreban je plan i program pre svega u mlađim kategorijama. Treneri u mlađim kategorijama moraju da stvaraju igrače, da prepoznaju talente, a oni to ne rade i to je ozbiljan problem. Kroz svoju istoriju imali smo četiri plejmejkera koji su obeležili jugoslovensku i srpsku košarku, Ivo Daneu, Zoran Moka Slavnić, Aleksandar Đorđević i Miloš Teodosić. Takvih igrača više nemamo. Pravi plej je onaj čovek koji dodaje i smanjuje gas, menja brzine. Dobar plejmejker sazri u 25, 26. godini i onda igra jako dugo - objašnjava nekadašnji reprezentativac.

Foto: Starsport

Vasa Micić

 

Na kraju se Goran Grbović osvrnuo i na parolu kojom se svi tako često ponosimo i ističemo. Da li je Srbija i dalje "zemlja košarke"?

- Mi smo bili zemlja košarke. Sada stojimo u mestu, a u sportu ne smeš da stojiš. Izgubili smo identitet. Mi smo nekada za reprezentaciju igrali sa naprslim mišićima, slomljenim prstom, a da to niko nije znao. Danas igrač kada se povredi, pukne mu nokat, saziva se konzilijum lekara, organizuju se konferencije za štampu. Huan Karlos Navaro i Pau Gasol kada su bili velike zvezde hteli su da se odreknu NBA ugovora samo da bi igrali za reprezentaciju, iako im je lekarska komisija rekla "ne", na ivici ste da budete invalidi. Svi ih ubeđuju da ne smeju da igraju, da će upropastiti karijeru, ali oni ne odustaju. E u tome je suština - zaključio je nekadašnji košarkaš Partizana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading