KINA ZAUZIMA TAJVAN ZA 48 SATI?! Šokantna analiza u jeku napetosti između Pekinga i Tajpeja: SI NEĆE PONOVITI PUTINOVE GREŠKE!

Autor:

Svet

09.08.2022

06:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dejli telegraf piše da će Kina, kada odluči da udari na ostrvo koje smatra svojim, to učiniti munjevitom ofanzivom, koja bi ostvarila pre nego što Zapad uspe da reaguje.

KINA ZAUZIMA TAJVAN ZA 48 SATI?! Šokantna analiza u jeku napetosti između Pekinga i Tajpeja: SI NEĆE PONOVITI PUTINOVE GREŠKE!

Foto: Tanjug/AP

Britanski list Dejli telegraf objavio je tvrdnje neimenovanih diplomatskih izvora da će kineski predsednik Si Đinping, kada njegova zemlja odluči da silom zauzme Tajvan, ostrvo koje Peking smatra svojim, to učini munjevitom 48-časovnom ofanzivom da Zapad ne bi imao vremena da odgovori na to.

Navodi se da je Peking u više navrata pretio da će preuzeti ostrvo sa sopstvenom upravom, koju Kina ne priznaje. Podseća se da Kina već danima održava ratne igre, kako je Dejli telegraf nazvao vežbe Narodnooslobodilačke armije Kine u Tajvanskom moreuzu i oko njega.

Navodi se da kineska vojska okružuje ostrvo da bi iskazala bes nakon što je Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa, postala najviše rangirani američki posetilaca te teritorije u poslednjih 25 godina.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

U tekstu piše da je ujedinjenje Tajvana s Kinom deo strategije predsednika Sija za "oživljavanje" kineske nacije do 2050.

Ranije se smatralo da se Peking priprema za "oružano ujedinjenje" u narednih od pet do deset godina, ali sada brojne zapadne vlade iznose pretpostavke da će vojna ofanziva krenuti mnogo ranije, a i da je Si naučio lekcije iz ruskih neuspeha tokom agresije na Ukrajinu.

Dejli telegraf navodi svoja saznanja da je Peking detaljno proučio invaziju koju je Moskva pokrenula, kao i odgovor Zapada na akciju trupa ruskog predsednika Vladimira Putina, da bi video koje lekcije treba iz toga da izvuku kineske oružane snage.

- Kina je navodno zaključila da su zapadnim liderima bila potrebna najmanje dva dana da bi na pravi način odgovorili na Putinov brutalni napad na Ukrajinu 24. februara, kao i da je to ključno vremensko razdoblje u kojem se mogu ostvariti nepovratni dobici - navodi se u članku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Britanski dnevnik prenosi tvrdnje diplomata da Si veruje da su Rusi, time što nisu uspeli da zauzmu Kijev i sruše vlast predsednika Volodimira Zelenskog u prvih 48 sati rata ostavili širom otvorena vrata za značajnu podršku Zapada Ukrajini.

Navodi se da u Pekingu veruju da će biti ključno izbeći iste greške u slučaju Tajvana da bi se izbegao dugotrajni rat, koji bi mogao da se obije o glavu Komunističkoj partiji Kine, smatraju u Pekingu.

Kina ima četiri scenarija

1. Blokada Tajvana putem nastavka vojnih vežbi iscrpela bi finansijski, ekonomski i operativno to ostrvo i njegove oružane snage, koje bi dugo vremena morale da budu u stanju visoke pripravnosti
2. Napad na tajvanske male arhipelage Matsu i Kinmen, na kojima živi oko 20.000 ljudi
3. Vazdušni i raketni napad na glavno tajvansko kopno, s ciljem slabljenja odbrane Tajpeja i smanjenja rizika po kinesku vojsku koji donosi potpuna invazija
4. Potpuna kopnena invazija, uz ometanje svih oblika komunikacije na Tajvanu i sejanje panike među populacijom da bi došlo do brze predaje vlasti u Tajpeju

Kineska vojska vežba napade na podmornice

Kineska vojska juče je pokrenula nove vežbe na moru i nebu oko Tajvana. Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije saopštila je da će uvežbavati izvođenje napada na podmornice i druge ciljeve na moru.

Ovo se razlikuje od ranijih manevara kada je Kina prošle nedelje lansirala 11 balističkih raketa oko Tajvana, a moglo bi da ukazuje da Peking uvežbava reakciju ukoliko SAD i saveznici pokušaju da priskoče u pomoć Tajpeju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading