FINALE PRE FINALA: Dve SUKOBLJENE države igraju KLJUČAN MEČ u Kataru - može li sport da pobedi politiku?

Autor:

Sport

29.11.2022

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve oči svetske javnosti biće večeras usmerene na stadion "Al Tumama" u Dohi.

FINALE PRE FINALA: Dve SUKOBLJENE države igraju KLJUČAN MEČ u Kataru - može li sport da pobedi politiku?

Foto: Tanjug/AP

Iran - Amerika 1998. godine

Fudbaleri Irana i Sjedinjenih Američkih Država igraju večeras u 20 časova odlučujući meč na Svetskom prvenstvu u Kataru, koji će rešiti pitanje drugog putnika u osminu finala, pošto je iz grupe B selekcija Engleska gotovo sigurno već prošla.

Iran je do sada skupio tri boda, pošto su u prvom kolu poraženi od selekcije Engleske sa 6:2, da bi u fantastičnom meču drugog kola pobedili Vels sa 2:0 i na taj način prišli na korak od druge faze.

Foto: Tanjug/AP

Iran je savladao Vels i povećao sebi šanse za prolaz dalje

Sa druge strane, Amerika je u prva dva kola ostvarila dva nerešena ishoda, prvo 1:1 sa Velsom, a zatim i 0:0 sa Engleskom, pa se sa dva osvojena boda nalaze iza Irana, pa je jasno da im večeras treba pobeda.

Foto: Tanjug/AP

Veston Mekeni je jedan od ključnih igrača Amerike

Osim što je meč ključan za prolaz dalje, on privlači pažnju i iz još jednog razloga, a to su naravno geopolitički odnosi ove dve zemlje.

ISTORIJAT ODNOSA AMERIKE I IRANA

Vrlo je teško izbeći na najvećim svetskim takmičenjima neki duel između dve nacije koje nisu u dobrim odnosima, ali se čini da je susret ovih selekcija jedan od najznačajnijih i najbitnijih u 21. veku, kada govorimo o zemljama koje imaju hladne odnose.

Istorija počinje još davne 1953. godine, kada su Amerika i Velika Britanija bile najzaslužnije za postavljanje Reze Pahlavija na poziciju iranskoh šaha, što je izazvalo ogorčenost u narodu. Pahlavi je ostao na vlasti 24 godine, a svrgnut je u revoluciji, čiji je sastavni deo bila i talačka kriza u američkoj ambasadi, koja je trajala više od godinu dana.

 

 

Zahladneli odnosi su se nastavili godinama, a u prilog tome nije išla ni činjenica da Amerikanci podržavaju Irak u njihovom ratu sa Iranom. Tenzije su se dodatno pogorašale ubistvom Mahse Amini, mlade devojke iz Irana, koja je stradala nakon brutalnosti iranske policije, što je izazvalo talase nemira u azijskoj državi, prilikom čega je ubijeno preko 450 ljudi. Amerikanci su, naravno, na strani iranskog naroda koji je protiv vlasti, što se ljudima načelu države svakako ne dopada.

Kuluminacija svega se desila pre dva dana, kada je Fudbalski savez SAD objavio na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama zastavu Irana bez grba, u znak podrške ženama koje se bore za osnovna ljudska prava u ovoj zemlji.

DUEL 1998. GODINE U FRANCUSKOJ

Ovo nije prvi put da se ove dve selekcije sastaju na Mundijalima. Prvi put je to bio slučaj 1998. godine u Francuskoj, kada je Iran savladao Ameriku sa 2:1, na stadionu "Žerlan" u Lionu, u utakmici koja je nazvana "majka svih utakmica", pa su Azijci tako stigli do prve pobede u istoriji na Svetskim prvenstvima.

Situacija je bila izuzetno napeta, Irancima je bilo zabranjeno da krenu ka Amerikancima na pozdravljanje, pa je glavni sudija meča izdejstvovao da to urade Ameri. Ipak, usledio je topao pozdrav igrača, koji su na terenu razmenili cveće, zajedno se slikali, pa je utakmica prošla u iznenađuuće pozitivnoj atmosferi.

Džef Agos, bivši američki fudbaler je svojevremeno izjavio da su oni na terenu za 90 minuta uradili više nego političari za 20 godina.

Iran je slavio, a na ulicama Teherana je nastalo opšte slavlje, a osećaj zadovoljstva nije uspela da pokvari ni činjenica da ova selekcija nije obezbedila plasman dalje, pošto su iz te grupe dalje otišli Nemačka i Jugoslavija.

KLJUČAN MEČ U KATARU

Čini se da se istorija ponavlja, 24 godine kasnije, kada će svoj drugi duel u istoriji odigrati ove dve selekcije, ponovo na Mundijalu. U igri je prolaz dalje, ali i nacionalni ponos, pa nema dileme da ćemo večeras gledati vrlo "nabrijane" fudbalere sa obe strane, koji će probati da donesu veliki trijumf, kako za sebe, tako i za svoj narod, pošto je pobeda protiv ljutog rivala vrednija nego druge.

Meč na stadionu "Al Tumama" počinje večeras u 20 časova, a pravdu će deliti španski sudija Lahoz. Ostaje nada da ni on, ali ni politika neće ugroziti ovaj duel, pa da ćemo na miru moći da uživamo u ovim izuzetno kvalitetnim selekcijama.

 

Standings provided by Sofascore

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading