NATO PODVUKAO CRTU! Stoltenberg - ''Ne postoji mogućnost nastavka dijaloga sa Rusijom''

Autor:

Svet

29.11.2022

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio, da je institucionalni dijalog, koji je po njegovim rečima, Alijansa godinama gradila u odnosima sa Rusijom radi jačanja Saveta Rusija-NATO, trenutno ne funkcioniše.

NATO PODVUKAO CRTU! Stoltenberg -  ''Ne postoji mogućnost nastavka dijaloga sa Rusijom''

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

- U ime NATO-a mogu da kažem da smo se godinama trudili da izgradimo konstruktivne odnose sa Rusijom i da vodimo konstruktivni dijalog. Rusija se udaljila od tog dijaloga. Ne postoje nikakve mogućnosti da se nastavi sadržajan dijalog, koji smo pokušavali da izgradimo godinama. Institucionalni dijalog, koji smo pokušali da izgradimo u cilju jačanja Saveta Rusija-NATO, ne radi u uslovima koje danas imamo - rekao je Jens Stoltenberg nastupajući na forumu ministara inostranih poslova zemalja NATO-a u Rumuniji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

Podvukao je da su neophodni kontakti sa Rusijom na nivou vojski kako bi se smanjili rizici incidenata, a u slučaju da oni nastanu, ne treba im dozvoliti da se otmu kontroli. Prema njegovim rečima, takođe je potrebno uspostaviti kontakte i kontrolu naoružanja.

Moskva je više puta naglašavala da je Severnoatlantska alijansa usmerena na konfrontaciju. Kako je ranije podvukao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doprineti većoj bezbednosti u Evropi.

U Ministarstvu inostranih poslova su izjavili da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om na ravnopravnoj osnovi, pritom bi Zapad trebalo da odustane od militarizacije kontinenta.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Fair Play

29.11.2022 14:51

"Kako je ranije podvukao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doprineti većoj bezbednosti u Evropi." Upravo suprotno, svako dalje širenje Ruskog imperijalizma grabeći teritorije susednih naroda je opasno po bezbednost čitavog Sveta i absolutno neprihvatljivo. Širenje NATO saveza donosi isključivo više mira i stabilnosti.