RIM 1934: Svetsko prvenstvo u slavu fašizma! (VIDEO)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

24.10.2022

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Druga po redu smotra svetskog fudbala održana je u Italiji.

RIM 1934: Svetsko prvenstvo u slavu fašizma! (VIDEO)

Foto: youtube.com/printscreen

Nakon premijernog izdanja u Montevideu, domaćin narednog Svetskog prvenstva bio je Rim i Italija. Takmičenje je odigrano u specifičnoj političkoj situaciji, a mnogo više od samog fudbala ovo takmičenje je proteklo u promovisanju novog političkog poretka, fašizma čiji predvodnik bio Benito Musolini.

Kandidati za domaćina Svetskog prvenstva 1934:

Kada je reč o domaćinskvu svetske fudbalske smotre 1934. godine, postojala su dva kandidata. Pored Italije koja je kasnije i organizovala turnir, Švedska je figurirala kao potencijalni domaćin, ali je savez ove zemlje pre glasanja odustao od kandidature, pa je na kongresu FIFA organizacije održanom 9. oktobra 1932. godine i zvanično Italija proglašena zemljom domaćina.

Reprezentacija Jugoslavije izbegla promociju fašizma:

Iako je nacionalni tim Kraljevine Jugoslavije sa mnogo uspeha predstavljao evropski fudbal u Urugvaju, ovoga puta izabranici Boška Simonovića nisu uspeli kroz kvalifikacije da se domognu vize za Rim.

Foto: wikipedia.org

Boško Simonović - selektor reprezentacije Kraljevine Jugoslavije

 

U okviru "grupe 6" evropskih kvalifikacija, naš nacionalni tim je u konkurenciji Rumunije i Švajcarske zauzeo poslednju treću poziciju.

- "Grupa 6", rezuzltati:

Jugoslavija : Švajcarska 2:2

Švajcarska : Rumunija 2:2

Rumunija : Jugoslavija 2:1

- Tabela:

1. Rumunija 3

2. Švajcarska 2

3. Jugoslavija 1

Završni turnir:

Svetsko prvenstvo u Italiji održano je od 27. maja do 10. juna, a ukupno 16 reprezentacija sveta svojemečeve je igralo u osam gradova (Rimu, Milanu, Bolonji, Firenci, Napulju, Đenovi, Torinu i Trstu).

Foto: wikipedia.org

Zvanični plakat Svetskog prvenstva 1934.

 

Grupne faze takmičenja nije bilo. Ukupno 16 nacionalnih selekcija igralo je kup sistem.

U veiko finale plasirale su se selekcije Italije i Čehoslovačke, a domaća selekcija je u velikom finalu odigranom na "Nacionalnom stadionu Fašističke partije" u Rimu slavila rezultatom 2:1 čime je stigla do dragocenog pehara. 

U listu strelaca upisali su se Rejmundo Orsi i Anđelo Skijavio za domaću selekciju, a jdini pogodak za Čehoslovačku postigao je Antonin Puč.

 

 

Konačan plasman:

1. Italija; 2. Čehoslovačka; 3. Nemačka; 4. Austrija; 5. Španija; 6. Mađarska; 7. Švajcarska; 8. Švedska; 9. Argentina, Francuska, Holandija; 12. Rumunija; 13. Egipat; 14. Brazil; 15. Belgija; 16. SAD

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading