GREŠKA OVOGA PUTA NE SME BITI UČINJENA: Nije sve u novcu - FIFA mora da sačuva duh Svetskog prvenstva! (ANKETA)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

16.10.2022

21:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostalo je samo mesec dana do starta svetske smotre fudbala.

GREŠKA OVOGA PUTA NE SME BITI UČINJENA: Nije sve u novcu - FIFA mora da sačuva duh Svetskog prvenstva! (ANKETA)

Foto: Tanjug/AP

Boginja

Svetsko fudbalsko prvenstvo u 2022. godini održaće se u Kataru, a već sada je poznato da će naredno koje je na programu 2026. godine biti održano na američkom kontinentu u zajdničkoj organizaciji Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Meksika.

I pored činjenice da su do 2030. godine ostala da se odigraju čak dva najveća svetska fudbalska takmičenja, borba za domaćina 24. FIFA Svetskog prvenstva uveliko traje.

Svetska kuća fudbala i pored mnogobrojnih, prevashodno medijski eksponiranih kandidatura, odredila četiri kandidature kao jedine relevantne.

To su:

- Maroko;

- Urugvaj, Argentina, Paragvaj i Čile;

- Španija, Portugal i Ukrajina;

- Egipat, Grčka i Saudijska Arabija.

Međutim, čimi se da FIFA ne bi trebala i ne bi smela da ima bilo kakvu dilemu.

Da podsetimo, 26. maja 1928. godine na sastanku svetske kuće fudbala koji je održan u Amsterdamu, a kojim je predsedavao Žil Rime, doneta je odluka o organizaciji fudbalskog takmičenja na kojem bi pravo ušečća imali i profesionalni fudbaleri i koje bi bilo odvojeno od Olimpijskih igara, a osnovni razoga navedenog je bila činjenica da Međunarodni olimpijski komitet nije dozvoljavao učešće profesionalnih igrača na njihovom fudbalskom turniru.

Kandidati za organizaciju prve svetskovine fudbalske igre bili su Italija, Urugvaj, Holandija, Švedska i Španija, a u navedenoj konkurenciji odlučeno je da jedini južnoamerički predstavnik dobije časta da 1930. godine bude domaćin najboljim fudbalerima planete.

Foto: youtube.com/printscreen

Fudbalska reprezentacija Kraljevine Jugoslavije na Svetskom prvenstvu 1930. godine

 

Svetsko prvenstvo u Urugvaju je bilo jedino na kojem učesnici nisu određeni kroz kvalifikacije, već su se reprezentacije samoinicijativno prijavljivale za učešće. S obzirom da se niti jedna prekookeanska država, usled visokih troškova puta, nije prijavila za učešće doneta je odluka da troškove zajednički snose FIFA i država organizator.

Na kraju, sa evropskog kontineta put Montevidea krenule su jedino Belgija, Francuska, Rumunija, kao i reprezentacija Kraljevine Jugoslavije koju su usled previranja unutar nacionalnog saveza predstavljali jedino fudbaleri iz srpskih klubova.

Kada je reč o ostvarenjima na premijernoj smotri svetskog fudbala, sigurni smo da su ona dobro poznata svim ljubiteljima fudbala, tako da se ovom prilikom nećemo njima baviti, ali mnogo je važnija jedna druga činjenica koja se proteže pun jedan vek.

Naime, FIFA danas ne bi smela da ima nikakve dileme kada je u pitanju domaćin takmičenja koje će za osam godina proslaviti svoju stogodišnjicu. Bez obzira što su sve kandidature zasigurno opravdane, jedina država koja može biti domaćin 2030. godine, jeste Urugvaj.

Time bi Urugvaj bio nagrađan za viziju prikazanu pre jednog veka, a FIFA bi dokazala da danas nije sve samo u novcu koji se u ogromnoj meri vrti svetskim fudbalom.

Uz navedeno i države koje su imale hrabrosti da se te 1930. godine otisnu u nepoznato, morale bi biti nagrađene učešćem. Verovatno bi mnogi mogli da ospore eventualno učešće srpskog nacionalnog tima, ali kao što je već navedeno, u sastavu tadašnje reprezentacije Kraljevine Jugoslavije mesto su zauzeli isključivo fudbaleri srpskih klubova...

Sve je kristalno jasno. Ostaje samo da FIFA ne načini kardinalnu grešku...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading