MONTEVIDEO 1930: Jugoslavija se na samom startu upisala u red besmrtnih - Najveći uspeh, ali i nepravdu doživeli smo u Urugvaju!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

23.10.2022

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još manje od mesec dana je ostalo do starta najveće fudbalske smotre na svetu, a upravo je ta činjenica dobar trenutak da se podsetimo na početke koji datiraju gotovo od pre jednog veka.

MONTEVIDEO 1930: Jugoslavija se na samom startu upisala u red besmrtnih - Najveći uspeh, ali i nepravdu doživeli smo u Urugvaju!

Foto: youtube.com/printscreen

Svoje premijrno izdanje Svetsko prvenstvo je imalo 1930. godine, a sa ove vremenske distance može se reći da je najvažniji sportski događaj na planeti nastao zahvaljujući entuzijazmu jednog čoveka.

Fudbal na Olimpijskim igrama:

Na Olimpijskim igrama 1900. i 1904. godine fudbal je bio zastupljen kao demonstracioni sport, a već u Lononu 1908. godine dobija status sportske discipline i dugi niz godina olimpisjki pobednik fudbalskog turnira smatran je svetskim šampionom.

Međutim, ono što je smetalo svim fudbalskim zaljubljenicima, jeste činjenica da Međunarodni Olimpijski komitet (MOK) nije dozvoljavao učešće profesionalnih fudbalera na takmičenju pod njegovim okrivljem, što je 1928. godine dovelo do sukoba dveju sportskih organizacija FIFA i MOK-a, nakon čega je na insistiranje Žila Rimea pokrenuta inicijativa za organizaciju takmičenja koje će se bazirati isključivo na fudbalu i čiji će pobednik sa punim pravom poneti zvanje najboljeg na planeti.

Foto: wikipedia.org

Žil Rime (1873-1956)

 

Uoči prvog svetskog fudbalskog šampionata:

Odlukom da domaćin prve fudbalske smotre bude Urugvaj, FIFA se našla ped velikim problemom pošto evropske reprezentacije nisu želele da prevaljuju veliku put, a za učešće su se prijavile reprezentacije Brazila, Argentine, Perua, Paragvaja, Čilea, SAD, o Meksika. Direktnim angažovanjem Žila Rimea nacionalni savezi Belgije, Francuske, Rumunije i Jugoslavije su ipak odlučili da krenu u nepoznato i svoja imena upišu u istoriju.

Međutim, reprezentacija Kraljevine Jugoslavije našla se pred velikim problemom uoči polaska na put. Nakon odluke da se sedište nacionalnog saveza preseli iz Zagreba u Beograd, hrvatski nogovetni podsavez je odlučio da bojkotuje sve reprezentativne aktivnosti, pa su put Montevidea krenuli isključivo fudbaleri iz srpskih klubova.

Prvo Svetsko prvenstvo održano je od 15. jula do 15. avgusta 1930. godine.

Foto: wikipedia.org

Zvanični plakat prvog Svetskog prvenstva

 

Rezultati reprezentacije Kraljevine Jugoslavije u Montevideu 1930:

- "Grupa 2":

Jugoslavija - Brazil 2:1 (A. Tirnanić 21`, I. Bek 30`)

Jugoslavija - Bolivija 4:0 (I. Bek 60`, 67`, B. Marjanović 65`, Đ. Vujadinović 86`)

- Tabela:

1. Jugoslavija 4

2. Brazil 2

3. Bolivija 0

- Polufinale:

Jugoslavija - Urugvaj 1:6 (Đ. Vujadinović 4`)

Jugoslavija kao najveće iznenađenje, ali i učesnik nezabeleženog skandala:

Trijumfom nad selekcijom Brazila koja je i u tom momentu smatrana najboljom svetskom selekcijom, reprezentacija Kraljevine Jugoslavije ostvarila je jedno od najvećih iznenađenja u istoriji ovog takmičenja.

Međutim, "Brli orlovi" su bili i deo najvećeg skandala. Naime, tokom polufinalnog duela sa Urugvajem, domaća selekcija je do jednog od pogodaka stigla time što je pripadnik policije vratio loptu koja je napustila granice igrališa. Na opte iznenađenje arbitar je prevideo ovaj događaj i pokazao na centar.

Foto: youtube.com/printscreen

Reprezentacija Kraljevine Jugoslavije u Montevideu 1930.

 

Sastav reprezentacije Kraljevije Jugoslavije u Montevideu:

Milovan Jakšić, Milutin Ivković, Dragoslav Mihajlović, Milorad Arsenijević, Momčilo Đokić, Ljubiša Stefanović, Ivica Bek. Blagoje Marjanović, Aleksandar Tirnanić, Đorđe Vujadinović, Branisal Sekulić, Dragutin Najdanović, Aleksandar Tirnanić

Selektor: Boško Simonović

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading