PIKSI SE OGLASIO POSLE OSVOJENE "ZLATNE LOPTE"! Selektor Srbije najavio PROMENU SISTEMA i pecnuo večite za učinak u Evropi!

Autor:

Sport

29.12.2023

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođa "orlova" izabran za najuspešnijeg trenera u godini na izmaku.

PIKSI SE OGLASIO POSLE OSVOJENE "ZLATNE LOPTE"! Selektor Srbije najavio PROMENU SISTEMA i pecnuo večite za učinak u Evropi!

Foto: Starsport

Piksi se nakon toga obratio medijima, a, potom je odgovarao i na pitanja prisutnih. Odmah je na početku Dragan Stojković je istakao da on ne broji uopšte ova individualna priznanja.

- Ne brojim više ta priznanja, ta priznanja dolaze kao rezultat nekog rezultata koji ste napravili, ova godina, ova 2023. ceo taj fokus je bio usmeren ka plasmanu na Evropsko prvenstvo. Evropsko prvenstvo, najveće kontinentalno takmičenje gde nas nije bilo dve decenije i u tom nekom projektu, u toj nekoj želji, mi smo uspeli, zato ćemo je pamtiti kao godinu uspeha za reprezentativni fudbal i jedan istorijski rezultat iz dva razloga. Istorijski je jer ga predugo čekamo, a drugi razlog je taj da prvi put pod imenom Srbija idemo na tako veliki turnir - rekao je selektor Stojković i nastavio:

Foto: Starsport

Dragan Stojković Piksi i Stanislav Karasi

- Velika je čast i veliko zadovoljstvo, velika je sreća u ljudima da ćemo imati našu zastavu, da ćemo slušati našu himnu, da ćemo se boriti za našu zemlju na takmičenju. To je velika stvar. Sa te strane sam presrećan, ona dolazi kao nagrada. Iako ja nisam neko ko će, niti ću ikada individualno gledati na uspeh, ovo je uspeh svih nas, bilo bi nefer da meni pripisujete najveći uspeh. To nije tačno, svi smo dali maksimum i jedino tako smo mogli da dođemo do ovog rezultata, počevši od saveza, do onih najvažnijih, do osoblja, stručnog štaba, mislim da je to zajednički uspeh, tu vidim i vas, medije, koji definitivno i te kako želite uspeh, želite da nas vidite uspešne, tako da je ovo uspeh i pripada i vama i treba da budete ponosni.

Legendarni kapiten "plavih", sada u ulozi selektora je "uljuljkao" navijače Srbije na uspehe, pošto je izborio plasman na Mundijal u Kataru, a zatim i na EURO. Objasnio je potom koji će biti naredni veliki potez:

- Ono što mogu obećam, jeste da ćemo dati sve od sebe, ja samo očekujem jednu stvar, a to je da na spisku, igrači koji budu bili, da svi budu potpuno spremni i zdravi, da ih zaobiđu povrede i da nemamo situaciju kakvu sam imao, znate gde. Voleo bih da se to desi, da svi budu zdravi, spremni, a... Obećanje mogu dati da ćemo napraviti iskorak, naravno je da želimo da odemo u drugi krug, naravno da želimo u drugi krug, osmina finala, hoćemo tu osminu finala i imamo tri šanse, imamo Engleze, Slovence i Dance i trudićemo se da do toga dođemo, odemo što dalje, što više, što bolji rezultat napravimo, mislim da će biti svi zadovoljni. To je to, a ima vremena da govorimo, to je za šest, sedam meseci i biće prostora i vremena i da uđemo u one malo stvari koje se tiču taktike, taktičkih zamisli i tako dalje.

Odbija Piksi da prihvati reprizu EP 2000. godine, kada je naša reprezentacija stigla među osam najboljih.

- Ne bih, to je drugo vreme bilo i ono što ja kao neko ko vodi računa, ko ima najveću odgovornost kada je A tim u pitanju uvek želi više. Tako da... Prvo skoči, pa reci hop. Idemo korak po korak, ima dovoljno vremena, možda će se pojaviti neki novi igrači, ima dovoljno vremena da naš tim pripremimo da takmičarski bude na nivou i bude opredeljen, tako da... Dovoljno je da smo se kvalifikovali i da smo uradili što smo obećali, toliko od mene.

Foto: Starsport

 

Ostao je Piksi  tajanstven na pitanje o "novoj igri", ali, kaže da su promene izuzetno važne i da će ih sigurno biti.

- Možda ćemo promeniti sistem, možda ćemo uneti neke novine, možda ćemo promeniti malo krv... Ima dosta stvari na kojima treba da se poradi, slažem se sa vama, iskreno sam rekao, kada su došle kritike, omaložavanja ovog uspeha od nekih, ne od svih, ali ne od svih. Nikad nisam kontrirao, mi smo odigrali slabije u odnosu na kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, videćemo gde su razlozi, šta treba promeniti, ali nikakva promena nije garancija da ćete uspeti. Ko god kaže, govori neistinu, mi smo ove kvalifikacije odigrali dovoljno dobro da odemo u Nemačku, niti smo bili fenomenalni, niti smo bili loši, zlatna sredina da se ne postavi pitanje odlaska na Svetsko prvenstvo.

Pričao je i o tome zašto nije želeo da menja sistem u kvalifikacijama.

- Nisam želeo da menjam ništa, jer je ostala utakmica sa Mađarima u Budimpešti i sa Bugarima, poslednja. Nisam želeo da menjam, jer sam bio siguran da ćemo to proći, jer onog momenta kad sam bio siguran to je bila pobeda protiv Crne Gore i pored te neke pobede, pojavili su se neki za pravo da negativno komentarišu, ja stvarno ne znam... Šta treba, 7:1 da dobijemo da bi neko bio zadovoljan. Cilj smo ostvarili, a svaka kritika je dobro došla ako ima smisla, ali, da neko nipodištava i negira neke stvari, neće moći.

Srbija će uoči starta na EURO odigrati i četiri kontrolna meča, tri rivala su poznata, dok je jedan tajna.

- Rusija, Kipar, Austrija i četvrta utakmica, ne smem da vam kažem. Savez će objaviti zvanično kad budu potpisani ugovori, sporazumi. Imamo protivnika. Odlične provere će to biti, te utakmice kakve god one bile, one su pripremne i one će biti odigrane u smislu da se neke varijante vide, da probamo nešto, pa ćemo videti. U svakom slučaju, fokus je 16. jun sa Englezima, a do tada moramo korigovati neke stvari, da to liči na ono što treba. Broj utakmica je dovoljna, u martu dve i u junu dve, četiri utakmice pre Evropskog prvenstva su sasvim dovoljno, a poslednja će se igrati osmog juna.

Republika

Foto: Starsport

Violeta Slović i Dragan Stojković Piksi

Usledila je opaska Piksija na račun srpskih klubova u Evropi, gde su zabeležili razočaravajuće rezultate.

- Mislim da ima dobrih trenera u svakom slučaju, ja ih cenim i poštujem i kolege su uvek tu da budu podržane, nikako da budu vređane i da neko da sebi za pravo da omalovažava drugi red. Na predlog stručnog odbora, morate pitati njih što su dali taj predlog da ja budem ponovo izabran. Rekao sam malopre, imaš rezultat, ono što si rekao, ti si ostvario, to je Evropsko prvenstvo. Realno je da ako gledate naše trenere, konkurenciju neku, nerealno je očekivati da imamo 25 poraza od 28 utakmica u Evropskim takmičenjima, dve nerešene i jedna pobeda. To je ovako, malo... Nije lepo, nije dobro. Neću reći katastrofa, jer su one druga kategorija, ali nije lepo kad imate toliko poraza u Evropi, nebitno da li je Liga šampiona, Evrope ili konferencija. Ne kažem to ja, to kažu rezultati, u toj konkurenciji...

Na kraju je selektor Srbije otkrio želju u Novoj godini.

- Da budemo u Nemačkoj na nivou i da napravimo rezultat kakav se očekuje, a privatno želim da bude uspešna godina, da smo veseli, pozitivni, to su one standardne želje, ono što poželim svojoj porodici, to želim svima - istakao je Dragan Stojković Piksi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading