DVOSTRUKI ARŠINI: Svi ćute na političke izjave pojedinaca u sportu - evo kako su SRPSKI SPORTISTI prolazili kada su u javnosti branili svoju otadžbinu!

Autor:

Sport

19.10.2023

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratni sukobi na Bliskom Istoku sve češće dovode i do reakcija sportista.

DVOSTRUKI ARŠINI: Svi ćute na političke izjave pojedinaca u sportu - evo kako su SRPSKI SPORTISTI prolazili kada su u javnosti branili svoju otadžbinu!

Foto: youtube.com/printscreen

Rat u Izraelu bukti već gotovo dve pune nedelje i u velikoj meri uticao je i na sportski svet širom planete.

Ne samo da su sve sportske manifestacije u ovoj zemlji odložene, već su i životi sportista dovedeni u pitanje, a sve navedeno prouzrokovalo je i reakcije određenih sportista.

Prvi koji se povodom rata na Bliskom Istoku obratio javonsti jeste Karim Benzema kojeg je zbog izjave napao i ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Dermanen, a povod je izjava francuskog napadača u kojoj je osudio napad izraelske vojske na pojas Gaze.

Samo par sati kasnije sa sličnom porukom javnosti se obratio i Mohamed Salah.

Međutim, ono što upada u oči, jeste činjenica da niti jedna sportska organizacija na ovakve izjave nije reagovala, a dobro se zna da je bilo kakvo mešanje sportista u politiku, kao i politike u sport kažnjivo.

Ipak, sve navedeno je dobar dokaz da je sve dozvoljeno u zavisnosti od toga ko i kada sebi uzme za pravu da se pozabavi određenim društveno-političkim temama.

Dobro se sećamo pred kakvim problemima su se nalazili pojedini srpski sportisti i to samo iz razloga što su želeli da podrže svoju zemlju u momentima kada je bila na meti određeih pojedinaca i organizacija.

Tako su se još 1999. godine Siniša Mihajlović i Dejan Stanković dok su bili članovi rimskog Lacija pobunili zbog napada NATO pakta na našu zemlju i redovno su svoje stavove isticali majicama koje su nosili ispod sportske opreme.

Na sreću, dvojica fudbalera zbog navedenog nisu bila sankcionisana, barem ne od strane italijanske fudbalske federacije, ali od strane određenih medija svakako jesu.

Foto: youtube.com/printscreen

Miha i Deki protiv bombardovanja Srbije 1999. godine

 

Milorad Čavić je 2008. godine dominantno osvojio zlatnu medalju na 50 metara delfin na Evropskom plivačkom šampionatu u Ajndhovenu. Međutim, taj njegov uspeh i najava još većih mogućnosti ostali su u senci svega što se dešavalo posle trke zbog toga što se srpski plivač na ceremoniji dodele medalja pojavio sa majicom na kojoj je pisalo „Kosovo je Srbija". 

Disciplinska komisija evropske plivačke federacije je hitno reagovala i pod izgovorom da je u pitanju politička akcija, suspendovala srpskog plivača iz daljeg takmičenja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Uvej uz sviju otadžbinu - Novak Đoković

 

Veliku neprijatnost doživeo je i najbolji teniser planete kada je nakon jednog od odigranih mečeva, na kameri napisao "Kosovo je srce Srbije". Veliki broj dušebrižnika je istog momenta podigao svoj glas protiv Novaka Đokovića. Danima su ga provlačili kroz medije optužujući ga za učinjeno, ali kazne nije bilo.

Na kraju zaključak je potpuno jasan. Srpskim sportistima je zabranjeno, ili se stavlja na stub srama, sve što drugima predstavlja samo izražavanje "slobodoumnog mišljenja".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading